Внимавайте с покупката на имот на зелено

Няма балон на пазара на имоти в България, заяви пред БНР председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

„Цените във всеки един свободен пазар са нормални. Те са такива, каквито предполага основният закон на пазара – търсенето и предлагането“.Този закон действа и на бългаския пазар, категоричен е той и добави: „Това е един от най-конкурентните пазари. На него участват много институционални играчи. Пазарът е напълно логичен и нормален“.

Очакванията на Ганев за следващата година са за по-балансиран пазар, на който всеки от участниците да има повече време и възможности да обсъди своите възможности и да вземе правилното решение за своето семейство.

Той определи като легенди това, че цените на имотите у нас са на същите равнища като тези в столиците на най-развитите икономики в Европа.

 

istock
istock

 

„Ние сме на последно място от Балканския полуостров по цени. Това са легенди в социалните пространства, които не са доказани“.

По думите му в последните години е имало наслагване на много фактори, които са затвърдили високия интерес към жилищния пазар и то не само в България.

Очакванията за 2023 г. са сделките да намалеят, отбеляза Добромир Ганев:

„Очакваме охлаждане, балансиране, по-разумен пазар … Първо трябва да говорим за спад на ръстовете. През 2022 г. имахме рекорд на жилищните индекси на цените – с около 15-16% ръст във второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Очакваме първо спад на ръстовете – вероятно от 15 ще паднат на под 10%. Вероятно още в първото тримесечие на тази година ще видим в някои градове и спадове както в сделките, така и на цените, но това едва ли ще важи за всички райони на страната“.

Специалистът предупреди потребителите да бъдат внимателни с покупките на зелено.

„Рисковете не са много големи за нашия сектор, но въпреки всичко трябва да бъдем внимателни“, каза в заключение Ганев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *