Кючюк: Защо сред приоритетите на шведското председателство няма място приемането на България и Румъния в Шенген?

По време на дебатите относно приоритетите на шведското ротационно председателство на ЕС, стана ясно, че в разписаните приоритетни оси не влизат две важни теми, а именно разширяването на Шенгенското пространство в посока България и Румъния и интеграцията на Западните Балкани.

По този повод, в изказването си от трибуната в Страсбург, евродепутатът Илхан Кючюк изрази недоволство и разкритикува дневния ред на шведското председателство.

„Господин министър-председател, две теми не намират място в шведското председателство. Едната тема е бъдещето на Шенген – България и Румъния най-накрая трябва да бъдат част от Шенгенското пространство. Защо това не е част от дневния ред на шведското председателство? Как да спечелим сърцата и умовете на европейските граждани? Как през 2024г. европейският проект да бъде онзи проект, който е за демокрация, върховенство на правото, високи демократични стандарти и прогрес в бъдещето? Как да се осъществи всичко това? Не е възможно, ако България и Румъния не влязат в Шенген!“, категоричен бе лидерът на европейските либерали.

В изказването си евродепутатът открои като важна, но не намираща място в дневния ред на председателството и темата с интеграцията на страните от Западните Балкани.

„Темата с интеграцията на Западните Балкани е изключително важна. Ще направи ли шведското председателство така, че да бъда доброто продължение на политиките на предишното, на чешкото и на всички онези председателства, които поставиха темата за Западните Балкани в центъра на своята политика?“, попита Кючюк.

По думите му това не е просто въпрос на ЕС, това е геополитически въпрос, който изисква сериозно отношение, независимо кой председателства ротационно ЕС. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *