Митове и факти за солта

/КРОСС/ Солта е една подправка, която ползваме всеки ден. Тя е задължителна за почти всяко ястие и едва ли има човек, който не я е опитвал. Но знаете ли, че всъщност солта е доста интересна и има дълга история? Днес ще ви разкажем повече.

В миналото солта е била изключително ценна, че дори и по-скъпа от златото. Това се дължи на факта, че по онова време, хората все още не можели да добиват лесно сол, а пък всички се нуждаели от нея. В древен Рим тя била основното средство за разплащане, а в Китай, солта била облагана с данък.

Най-скъпата сол в целия свят струва 400 долара за един килограм. Това, което я прави толкова специално е, че се пече цели девет пъти в бамбуков прът на изключително висока температура.

В някои части на света, като в Тибет, хората заменят захарта със сол при приготвянето на чай. Звучи странно, но пък мнозина твърдят, че е много добре на вкус.

Във Франция имало данък сол, като само и единствено царят имал възможност да я закупува. Тя се продавала, а цената и се променяла спрямо състоянието на хазната на царя. Този данък бил налаган до 1940 година.

Солта помага за лечението на редица болести, като например синузит, астма и бронхит. Допълнително, тя може да бъде полезна при ухапване от пчела, тъй като премахва сърбежа бързо и лесно.

Само 7% от солта се използва за готвене и в хранително-вкусовата индустрия. Всички други проценти биват използвани в химическата промишленост. Знаете ли, че цели 15% от солта се използват за избягване на заледяването през зимата?

Има хотел, който е направен изцяло от сол. Намира се в Боливия и започва да работи още през 1993 година. Всичко вътре е направено от сол, включително подът и таванът. А какво става зимата и есента, когато вали дъжд? Е, тогава стените биват укрепени от нови солни блокове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *