Перишър – най-големият ски курорт в Южното полукълбо (Видео)

Много хора асоциират Австралия с горещи температури, безкрайни плажове и опасности дебнещи на всеки ъгъл. Това обаче не означава, че зимните спортове нямат своето място на най-малкия континент.

Въпреки, че зимата в Австралия е кратка, а регионите, които позволяват ски туризъм са много малко, там има цели 10 ски центъра. Всички те се намират в региона около връх Косцюшко.Разполагат с повече от 400 лифта, които са концентрирани в петте най-големи курорта – Перишър, Тредбо, Хотам, Фолс Крийк и Маунт Бълер.

Само два от тях се намират на височина над 1800 метра  – Перишър и Тредбо.

Видео от спускане по най-дългата писта в Австралия, намираща се в Тредбо. 

Перишър е най-големият ски център в Австралия, както и в Южното полукълбо. Намира се в Национален Парк Косцюшко, но това не му пречи да разполага с над 100км писти, повече от 50 лифта, осем фънпарка, два халфпайпа и 240 оръдия за изкуствен сняг. Известен е и с най-добрите заведения за apres ski в Австралия.

Пистите се намират на височина между 1700 и 2050 метра, а ски сезонът продължава около 2-3 месеца – от юли до септември, а през последните няколко години австралийският курорт се радва на много сняг и добри условия.

Нещо, което прави особено впечатление на всички чуждестранни посетители е различната растителност около пистите, която по-скоро наподобява на средиземноморска, отколкото на алпийска.

Първият влек в Перишър заработва през далечната 1939г., като днес ски зоната вече се разпростира на повече от 12 квадратни километра площ.

Ски центърът обединява четири села, в които се намират хотелите. Всичките те са директно свързани със ски съоръженията, чрез алпийска железница, швейцарско производство.

През 2015г. групата „Вейл резортс“, собственик на световно известните ски курорти Вейл и Бийвър Крийк, купува ски център Перишър за 177 милиона австралийски долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *