Петър Витанов: Има антагонизми във всички партии, местните избори са ключови у нас

/КРОСС/ Евродепутатът от БСП Петър Витанов заяви пред Bulgaria ON AIR, че очаква оставащите мандати за редовен кабинет у нас да се провалят и да се стигне до предсрочни избори след два месеца. По думите му има антагонизми във всички партии.

„Местните избори са най-ключово важни за оцеляването на една партия. Когато притежаваш местната власт, това ти гарантира устойчивост в национален план при избори. Колоритна коалиция между БСП, ДПС и ГЕРБ би донесла много голяма електорална щета на ГЕРБ и БСП, което прави партиите много предпазливи. Няма изгледи да имаме устойчиво правителство“, убеден е Витанов.

Надеждите му са свързани с промяна в облика на БСП, за да може левицата да възстанови доверието на избирателите.

„Няма как да продължаваме със същото лидерство и да очакваме различен резултат. Основните фигури в БСП трябва да отстъпят, на този модел трябва да се сложи край. Тръгнали сме към ликвидация. Втората стъпка е промяната на политиките. Връщането на хартиената бюлетина електорално ще донесе на БСП една голяма нула. Това ще премахне и последното оправдание на лидерите на БСП за слабия резултат“, завърши Витанов.

Витанов коментира още, че „Катаргейт“ оставя голямо петно върху Eвропарламента.

„Има представители на моята институция, които вече са със свален имунитет. Този скандал може да надхвърли индивидуалните обвинения и да обхване хора, свързани с администрацията на ЕП. Сериозна мрежа, биха излезли други имена от всякакви позиции и всякакъв ранг. Голямата щета засяга европейските институции и целия ЕС. Голям шамар, това може да отнеме години“, заяви той.

По думите му трябва бързо и прозрачно разследване, което да осветли мащаба на корупционния скандал. Витанов е на мнение, че правилата за разходване на средствата ще бъдат затегнати, за да няма подобни случаи в бъдеще.

Евродепутатът бе категоричен, че Шенген е излязъл извън обхвата на изискванията, които би следвало да са заложени, а България отдавна е изпълнила всички критерии.

„Външни причини – визирам ситуацията в Нидерландия, където премиерът Рюте опитва да извлича вътрешнополитически дивидент. Нямаше кой да съумее да противодейства. Аргументите им нямат връзка с изискванията за членство в Шенген. Вътрешни причини – политическата нестабилност и липсата на редовно правителство прави отказа на Нидерландия и Австрия значително по-лесен“, обясни Витанов.

Според него служебното правителство, партиите и евродепутатите ни не са положили достатъчни усилия България да бъде приета в Шенген.

„Този тип проблеми са плаващи пясъци. Утре може да е Швеция или друга държава, падат едно след друго правителствата и идват не чак толкова демократични. Не смятам, че ще остане проблемът ни с Австрия“, заяви още Витанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *