Предлагат промени в ползването на земите

Стопаните, които имат регистриран животновъден обект в населеното място, да имат предимство при отдаването под наем на държавни и общински пасища. Това предвиждат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, внесени от депутати в Народното събрание.

Сегашният закон създава редица проблеми пред животновъдите. В момента ползватели от други землища наемат имоти като се позовават на последната редакция в закона, като така се заобикалят местните животновъди, които към 2016 г. не са имали животни или пък не са имали имоти в съответното землище, пише в мотивите към законопроекта.

Така се стига до парадокса, че на много места в страната на пасището пасат животните на местния животновъд, а субсидията за пасището получава наемател, чийто обект стои на десетки километри от него.

Директорът на ОД „Земеделие“ назначава комисия, която ще разпределя необходимата за всеки кандидат площ в съответното или в съседните землища и съставя протокол за окончателно разпределение на имотите от държавния поземлен фонд до 1 юли, пише в законопроекта.

Според промените в закона лицата, които досега са имали приоритет въз основа на критерия за ползване на площи в миналото, сега ще бъдат на второ място по предимство от лица, които имат право да сключват договори за ползване на пасища.

Останалите фермери, които притежават по-малко животни, отглеждани в същото населено място, също ще могат да получат квота от останалите терени, след предимствено разпределените пасища и мери от държавния и общинския поземлен фонд, предвиждат още промените на закона.

 

istock
istock

 

Кметовете или директорите на ОД „Земеделие“, които не прекратят старите договори и не се съобразяват с новите условия по отдаване на пасища, ще се наказват с глоба от 5000 до 10000 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *