Цените на жилищата във Великобритания записаха най-големия си спад от финансовата криза

Цените на жилищата във Великобритания са се понижили през декември, отбелязвайки най-големия си тримесечен спад от финансовата криза преди повече от десет години, сочат данни на ипотечния кредитор Halifax, цитирани от Ройтерс.

Средните цени на жилищата са намалели с 1,5% на месечна база през декември след спада с 2,4 на сто през ноември. Това е четвърто поредно месечно понижение, показват данните на Halifax.

На тримесечна база цените са се понижили с 2,5%, или най-големият спад от трите месеца до февруари 2009 г. насам.

Други индикатори за жилищния пазар също показват рязко забавяне, което отразява растящите лихви и влошаването на икономиката, докато домакинствата страдат заради ръста на разходите за живот.

В сряда Английската централна банка (АЦБ) съобщи, че кредиторите са одобрили по-малко ипотечни кредити от очакванията през ноември.

Сътресенията на облигационния пазар, предизвикани от краткотрайните планове за намаляване на данъците на бившия премиер Лиз Тръс също накараха много кредитори да изтеглят оферти за ипотечни кредити през октомври.

„Цените на имотите вероятно ще продължат да намаляват в обозримо бъдеще“, коментира икономистът Мартин Бек от консултантската компания EY ITEM Club, която очаква спад на цените с около 10% в идните 12 до 18 месеца.

Halifax прогнозира, че цените ще намалеят с 8% през 2023 г., въпреки че според кредитора това ще означава само връщане на нивата от април 2021 г.

Цените на жилищата нараснаха малко след началото на пандемията от COVID-19, след като временните данъчни стимули накараха британците да купуват по-големи домове с градини.

Halifax заяви, че годишният ръст на цените на жилищата се е забавил до 2% спрямо 4,6 на сто през ноември, най-ниското ниво на показателя от октомври 2019 г. насам.

„С навлизането в 2023 г. жилищният пазар ще остане под влиянието на по-широката икономическа среда и докато купувачите и продавачите остават предпазливи, очакваме намаляване както на цялостното предлагане, така и на търсенето“, коментира директорът на Halifax Ким Кинайърд.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *