70% от купувачите търсят имот извън града

Над 70 на сто от купувачите на ново строителство у нас се интересуват от имоти в периферията на града, в близост до природата. За 43 на сто от тях обаче решаваща за крайния избор е възможността за лесен достъп до централната градска част.

Това сочат данните от проучване на „Ню Естейтс“ (New Estates), компания, специализирана в сделките за жилищни имоти ново строителство, информира БТА. Проучването е направено сред потенциални купувачи, възнамеряващи да сключат сделка за имот ново строителство в следващата една календарна година.

„Клиентите все по-често търсят комфорта на живота извън града, но не желаят да правят компромис с близостта и лесния достъп до административния му център. След пандемията и ефектите от нея, много купувачи на ново строителство се стремят оптимално да съчетаят природосъобразния лайфстайл с динамиката на ежедневието си. Те най-често се интересуват от самостоятелна къща с хубава гледка и лесен достъп до основна пътна артерия, така че да стигат до градския център за не повече от 30 минути“, казва Весела Илиева, управляващ партньор в New Estates.

istock
istock

За 46 на сто от участниците в проучването достъпът до града с автомобил в рамките на 15 до 30 минути е ключово предимство, а за други 13 на сто е важно наличието на метростанция с буферен паркинг. Това са хора, които предпочитат да използват публичен транспорт вместо личния си автомобил в натоварената централната градска част, посочват от компанията. Около 30 на сто от участвалите в проучването купувачи са по-склонни да изберат градската среда на живот, като за повечето от тях наличието на удобен транспорт и метростанция близо до дома е приоритет.

 

По-голямата част от участвалите в проучването предпочитат живот в самостоятелна къща – над половината от всички. Останалите клиенти, възнамеряващи да закупят имот ново строителство, се ориентират към къща или апартамент в затворен комплекс. За 20 на сто от запитаните близостта на детска площадка е удобство от съществено значение, за други 22 на сто такова предимство представлява откритият или закрит фитнес. Зоната за почивка на открито е определяща за 25 на сто от клиентите, а охраната и видеонаблюдението са важни за 27 на сто от участниците в проучването. Клиентите, търсещи имот в по-висок ценови сегмент, посочват като удобства барбекюто и собствена оранжерия за био зеленчуци.

Малко над 60 на сто от запитаните купувачи посочват квадратура между 120 и 180 кв. м за бъдещия си дом. Други 26 на сто не държат на голямата площ и биха обитавали имот до 100 кв. м. Общо 10 на сто от участниците в проучването планират търсене на имот по-голям от 300 кв. м.

По отношение на интериорните решения, най-важният елемент за клиентите е хубавата гледка. Тя е определяща за 34 на сто от купувачите. Също толкова е делът на хората, които държат на френските прозорци в имота си. Високите тавани в дома са приоритет за 21 на сто от участниците в проучването, а наличието на собствен двор – за 19 на сто. Високотехнологичен „умен“ дом търсят 15 на сто от хората, а на соларни панели държат 18 на сто. Подовото отопление е задължителен елемент за 27 на сто от запитаните купувачи.

istock
istock

„Собственият двор вече не е предимство само на къщите. Много от новите проекти в София вече са изградени така, че партерните апартаменти да имат свое зелено пространство и да носят усещане за къща. Френските прозорци и високите тавани са устойчиво предимство на новите комфортни домове, тъй като носят незаменим уют. Прави впечатление, че технологиите в дома стават все по-важни и търсени от новите купувачи“, казва Весела Илиева.

При купувачите в затворени комплекси, близостта до парк е важна за повече от половината, се посочва още в проучването. Екстри като басейн, барбекю зона и други точки за релакс са водещи за 38 на сто от участниците, а 10 на сто заявяват, че не желаят пространства за общо ползване.

По отношение на инфраструктурните предимства, след бързата връзка с основна пътна артерия, която е ключова за 64 на сто от купувачите, се нарежда близостта на екопътека или природен парк. Тя е важна за 19 на сто от запитаните. Удобните хранителни вериги са водещи за 10 на сто от хората, а учебно заведение наблизо е основно предимство за 7 на сто от участниците в проучването.

Богатото озеленяване е най-важната външна услуга, която биха желали да получат новите собственици на имоти. Безопасността, включваща видеонаблюдение, постоянна жива охрана, контрол на достъпа, е водеща за 13 на сто от клиентите. За също толкова голям дял от съществено значение са добрите комунални услуги като снегопочистване и сметоизвозване

Според Весела Илиева 2022 г. е била успешна и активна за пазара на ново строителство, като това отчасти се е дължало на инерцията от изключително силната 2021 г.

„Изминалите 12 месеца бяха белязани от немалко трансформации, затова е важно да постъпим разумно и да помислим за спестяванията си през идната 2023 г. Очакванията за спад на цените през миналата година не се оправдаха, тъй като търсенето на нови, качествени проекти изпреварваше предлагането. В същото време банковото финансиране остана на исторически ниски нива. Това направи новото строителство през 2022 година достъпно и желано както за лични нужди, така и за инвестиция“, казва Илиева.

istock
istock

Очакванията на New Estates за 2023 г. са свързани с по-голяма предвидимост на пазара. Според експертите, предлагането ще се уравновеси и цените ще се стабилизират, но без да се понижават. Сериозен ще бъде интересът към нови, качествени проекти, като инвестицията в по-висок клас активи традиционно ще остане сигурна и предпочитана от клиентите.

 

„Все още не можем да кажем доколко повишението на лихвите ще се отрази на пазара. Ако ръстът е плавен, то това ще даде сигурност на клиентите и ще ги накара да бъдат по-смели в решенията си. Ключово е инвеститорите да предложат добри схеми на плащане и да формират крайни цени, които са пазарни. Това ще премахне риска от прекомерно предлагане и ще гарантира сигурен пазар през 2023 г.“, посочва Весела Илиева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *