Върховна прокуратура разследва Сандов и Белев за 4.7 млн. лв.

Върховна административна прокуратура извършва проверка на бившите министър и зам. министър на околната среда и водите Борислав Сандов и Тома Белев. Тя е за участие в схема за зелен инхаус на стойност 4.7 млн. лв, с цел заобикаляне на Закона за обществените поръчки.

Еко Новини ексклузивно се сдоби с документи, които показват, че магистратите са възложили на Главния инспекторат на Министерски съвет да проучи всички данни по случая и да докладва на ВАП. Разпоредено е и да се извърши ревизия от Агенция за държавна финансова инспекция. В проверката участва и Министерство на образованието.

„Главния инспекторат извърши извънпланова проверка в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за спазването на Постановление № 3 на Министерския съвет от 10 януари 2020 г. за създаване и функциониране на Механизъм за възлагането и изпълнението на научни консултации от Българската академия на науките (БАН) при подготовката, сключването и изпълнението на Споразумение № Д-33-19 от 18.07.2022 г., сключено между МОСВ и Националния природонаучен музей при БАН“ става ясно от документите.

Резултатите са показателни – висши администратори, министър и зам. министър, нарушават закона и се разпореждат с държавни пари, неспазвайки процедурите по Закона за обществените поръчки.

Историята на зеления инхаус

В края на мандата си като министър на околната среда и водите, на 08.07.2022г., без търг или конкурс, Борислав Сандов подписва споразумение за 10 млн. лв. с Природонаучния музей към БАН.

Веднага след това МОСВ превежда първия транш от 4.7 млн. лв.

Публично известен факт е, че в музея на служба са назначени множество активисти на казионната коалиция „За да остане природа в България“ и на партия „Зелено движение“. Затова Сандов подписва договор точно с този институт.

Заместник директор там е Стоян Бешков, който е неизменен кандидат за депутат във всички избори през последните 12 години на зелените. Бешков стана известен с факта , че е участвал в поръчка за 2 милиона лева за заплождане на пеперудата „Червен Аполон“.

Само преди месец пък Бешков получава още 300 000 лв. Този път парите са за опазване на пеперуда „Бяло-V“. Изпълнители са Стоян Бешков и Ана Бешкова, която също работи в Природонаучния музей.

Интересно е, че този вид пеперуда е мигриращ, забелязван само два пъти в България, но държавата ни е дала 45 000 лева за опазването й, а 250 000 идват от Европа.

Това е основният механизъм, по който еколозите точат пари. Взимат финансиране по проекти за опазване на видове и местообитания, които или изобщо ги няма на територията на България, или са почти изчезнали.

Тези проекти се печелят от няколко семейства еколози, които са тясно свързани помежду си и приближени до Сандов и Белев, които си разпределят различните дейности и финансиране по тях.

Този път, от позицията им на министър и зам. министър, двамата са измислили схемата да е зелен инхаус. Намерението им е било зелени неправителствени организации от казионната коалиция „За да остане природа в България “ да бъдат наемани за тази дейност като под изпълнители, без търгове и конкурси. По този начин те осигуряват финансиране на близките си кръгове, както и влияние в природозащитните среди.

Резултатите от разследването

Инспекторатът към Министерски съвет е категоричен – нарушенията, а може би и престъпления, които са извършили тандема Сандов – Белев, са изброени в седем точки.

  1. Сключеното Споразумение между Министерство на екологията и Природонаучният музей съдържа противоречиви и взаимно изключващи се текстове.
  2. При сключване на Споразумението не са спазени принципите за отчетност, икономичност, ефективност и прозрачност при изразходване на средствата.
  3. Не са разписани изискванията ,по които ще се отчита изпълнението на задачите.
  4. Не са разписани задължения за избягване на двойно финансиране, тоест използване на данни от други, вече платени, проекти.
  5. Няма необходимите срокове за изпълнение на дейностите.
  6. 6.Споразумението и превода на парите са направени преди одобрение бюджета на Министерство на околната среда и водите за подобни дейности.
  7. При така заложените срокове се създава възможност за плащане на дейност, които реално не са извършени или завършени.

От описаното в проверката на Главния инспекторат става абсолютно ясно, че това действително е форма на зелен инхаус за заобикаляне на Закона за обществените поръчки, чрез която да бъдат финансирани структури и лица свързани с коалиция „За да остане природа в България“ и партия „Зелено движение“. Тези действия на Сандов – Белев може да се квалифицират и като  злоупотреба с държавни средства.

Проверката на ВАП продължава.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *