Големият проблем с умиращите AirPods и другите безжични слушалки

Този тип устройства са толкова малки, че смяната на батериите им е почти невъзможна

AirPods са ежедневие в живота на мнозина, препоръчвайки почти всеки модел безжични, преносими и лесни за сдвояване слушалки от самото им начало. Но водещите на пазара безжични слушалки на Apple, както и повечето други конкурентни Bluetooth предложения в тази продуктова категория, имат голям проблем: малките, несменящи се батерии, пише Никол Нгуйен за Wall Street Journal.

След около три години постоянни разговори, музика и слушане на подкасти с първо поколение AirPods Pro човек може да ги ползва за по-малко от час, преди да се чуе звукът за изтощена батерия, пише тя.

Стотици милиони от тези безжични комплекти се продават всяка година, а според Counterpoint Research AirPods и AirPods Pro са най-популярни. Техните литиево-йонни батерии, подобно на тези, които захранват смартфоните и друга електроника, губят способностите си с времето. Тъй като слушалките са толкова малки, техните батерии се амортизират в рамките на няколко години, и няма лесен начин да ги смените.

Някой ден вашите слушалки просто ще завършат в чекмедже, кошче за рециклиране, или по-лошото – на сметище. AirPods са един от многото технологични продукти, които купуваме всяка година и които умират много по-рано, отколкото искаме.

Опция да ги ремонтирате сами? Експертите в областта на батериите  казват, че не трябва да се занимаваме с това от съображения за сигурност. И въпреки че има алтернативни технологии, които биха могли да захранват нашите устройства в продължение на десетилетия, без да е необходимо да бъдат подменяни, те са далеч от масово ползване и са свързани с компромиси, които могат да възпрат компаниите да се насочат към тях.

Внимание: опасност от пожар

Повечето производители на слушалки не предоставят инструкции как се сменят батериите, нито продават батериите, необходими за подобно нещо.

Apple предлага обслужване на батериите на всички модели AirPods, които вече не са в гаранция, на цена от 49 долара за слушалка, плюс 49 долара за кутийката. Скъпо е, защото на практика става дума за нов чифт слушалки, а не за ремонт. „Ще заменим AirPod на потребителите и ще изпратим предишната на най-добрия рециклатор за отговорно рециклиране“, коментира говорител на Apple.

И въпреки че Apple предлага възможност за самостоятелно ремонтиране на iPhone или Mac, тя не предоставя подобни ръководства или резервни части за AirPods.

Уебсайтът на общността за ремонти iFixit оценява възможността за ремонтиране на оригинални AirPods с 0 от 10, защото компонентите вътре са залепени едни за други, а батерията е запоена. Смяната на батерията всъщност би счупила слушалките.

Не всички безжични слушалки са толкова недостъпни от гледна точка на ремонти, колкото AirPods. Джио Сердена е сменил батерията на своитe слушалки Sony WF-1000XM3 сам, след като комплектът, купен през януари 2020 г., е спрял да издържа достатъчно дълго. Моделът е по-обемист от повечето, а това предполага и сравнително по-лесен ремонт. Сердена, аудио инженер, базиран в Манила, твърди, че е гледал урок в YouTube и е намерил резервните батерии онлайн за 24 долара. По думите му са му били нужни шест минути, за да смени батериите.

По-новият модел XM4 на безжичните слушалки на Sony не подлежи на подобна манипулация. Представител на Sony е отказал да коментира въпроса.

Ремонтът е на собствен риск. Батериите са най-малко безопасните части на електрониката. Ако бъдат пробити или се получи късо съединение, те могат да предизвикат самоподдържащ се пожар. В Ню Йорк много по-големи батерии за електрически велосипеди причиниха стотици опасни пожари миналата година.

Плътно залепените части пък правят ремонта по-труден, но има причина за това. Уплътнението, създадено от лепилото, също така не позволява прах и вода да повредят батерията, твърди Джъню Дзю, докторант в Университета на Тексас в Остин, който изследва именно батериите.

Ограниченият живот на батериите

Всеки път, когато ползвате батериите, те се съсипват по малко. Изследователи и техници измерват скоростта на отслабване на батериите въз основа на циклите на зареждане, т.е. всеки път, в който използвате 100% от батерията. (Това може да е 30% един ден и 70% на следващия).

Когато една батерия може да задържи само 80% от първоначалния си капацитет, се счита за отслабнала. Apple казва, че iPhone може да премине около 500 цикъла на зареждане, преди батерията да достигне този праг. За Mac може да се стигне до 1000 цикъла на зареждане.

Компанията обаче не споделя данни за своите AirPods. Някои анализатори прогнозират, че батерията им ще достигне 80% след около 500 цикъла на зареждане. Ако слушалките ви се изтощават ежедневно, това означава, че батерията ще се съсипе за около година и половина.

Но разреждането на батерията не е стабилен процес във времето. Първоначално батериите стареят бързо, след това бавно, а в края на живота им процесът относо се забързва, твърди Ана Стефанопулу, професор по машинно инженерство в Мичиганския университет. Бързото и безжичното зареждане могат да разреждат батериите много по-бързо, допълва тя. Настройката за оптимизирано зареждане на батерията на Apple в случая може да помогне. Когато тя бъде активирана, AirPods ще се зареждат по-бавно, докато не ви потрябват, въз основа на навиците ви на зареждане.

Новите литиево-йонни батерии, използващи желязо и титан като компонент, могат да издържат по-дълго от настоящите предложения. Компромисът е, че двата вида задържат по-малко енергия в едно и също пространство.

„Компаниите и много хора живеят с идеята, че батериите са за еднократна употреба“, коментира Чарли Уелч, главен изпълнителен директор ZapBatt, която произвежда литиево-титанатни батерии. „В бъдеще това трябва да стане по-кръгова икономика. Батериите трябва да издържат толкова дълго, че да могат да се преместват от продукт на продукт“.

Стартъпът Swap Club възприема този модел. Можете да замените старите си AirPods и да получите употребявани AirPods с нови батерии, започващи от 50 долара за чифт. Звучи като ужасно фиаско с ушна кал, но съоснователят на компанията Емили Алперт казва, че слушалките се почистват и стерилизират. Тя твърди, че новите батерии имат малко по-дълъг живот от оригиналните.

Процесът по смяна на батериите се извършва от роботи и хора, допълва тя. По думите ѝ всичко това е истинско предизвикателство заради размера на слушалките, като много бройки в крайна сметка се оказват жертва на счупване и завършват в кошчето.

Swap Clup не предлага AirPods Pro или трето поколение AirPods. Алперт споделя, че водоустойчивостта на по-новите слушалки е трудна за поддържане след смяна на батерията. Това е компромисът на тези малки устройства. За да бъдат издръжливи, те трябва да са водоустойчиви. За да стоят в ушите ни, те се нуждаят от малки батерии. И двете затрудняват смяната на батериите.

Винаги можем да се лишим от удобството и да се върнем към кабелните слушалки. Явно готините вече го правят, или поне такива са тенденциите в момента.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *