Ипотечното кредитиране в Швеция намалява за първи път

Ипотечното кредитирате на шведските домакинства е намаляло за първи път през февруари на фона на растящите лихви по ипотечните кредити и вялия жилищен пазар в страната, пише Bloomberg.

Стойността на неизплатените ипотечни кредити е намаляла с 274 млн. шведски крони (26,4 млн. долара) спрямо предходния месец, сочат данни на шведската статистическа служба, която следи ипотечния пазар от 2001 г. насам.

Общото кредитиране на домакинствата е нараснало с 2,8% на годишна база през февруари, десети пореден месец на забавяне на ръста на кредитирането.

Данните показват как задъхващият се жилищен пазар в Швеция засяга кредитирането за домакинствата. В ход, който стана емблематичен за развитието в световен план, цените на жилищата в Швеция изгубиха около 15% от стойността си спрямо връхната точка през февруари миналата година.

Макар през последните месеци да се появиха някои признаци на стабилизиране, повечето икономисти очакват цените да продължат да намаляват, тъй като лихвите по ипотечните кредити продължават да растат. През февруари те са достигнали най-високото си ниво от 11 години насам, сочат данните на статистическата служба.

Публикувани в понеделник данни на сайта за имотни обяви Booli също показват, че предлагането на жилища остава високо, а обявите се задържат на сайта около два пъти по-дълго в сравнение с обичайното през последните години.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *