Йорданската принцеса Н.В Дана Фирас прие българска дамска делегация в Аман

Голям медиен интерес към инициативата на д-р Бармауи в Кралството
Нейно Кралско Височество Дана Фирас, принцеса на Хашемитско Кралство Йордания, посланик на добра воля на ЮНЕСКО и президент на „Петра Нешънъл Тръст“, посрещна българската женска делегация в Аман.
Първата по рода си среща на българската женска делегация в Кралство Йордания предизвика огромен медиен интерес в близкоизточната държава, а гостуването бе по инициатива на почетния консул на Кралството в България и председател на Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество – д-р Хасан Ал Бармауи.
Н.В. Дана Фирас поздрави гостите от България и прие с голям ентусиазъм предложението на журналистката и експерт по КИН Патриция Кирилова да обменят опит за опазване на културно-историческото наследство, в което Йордания има добър опит, който може да бъде приложен и в България.
Принцесата получи уникален подарък от делегацията, водена от д-р Хасан Ал Бармауи – реплика на златния ритон от емблематичното тракийско съкровище, част от българското културно-историческо наследство.
В световния ден на жената – 21 март, българската делегация беше приета от Негово превъзходителство г-н Ахмед Ал-Сафади, председател на Йорданския парламент. По-късно дамите посетиха Йорданската Горна камара и се срещнаха с председателя на групата за външна политика и председател на групата за приятелство с България – сенатор Муфлех Ал Рахими. Там присъства и женският комитет от Горната камара. С особен интерес премина срещата с министъра на инвестициите – г-жа Холуд Ал Сакаф, която е сред 5-те жени-министри в Йорданския кабинет.
Най-големият ежедневник в Йордания – в. Ал Дустор, прие в редакцията си българската делегация и направи обширен репортаж за Българо-йорданския форум на жените, който се проведе под патронажа на министъра на социалните грижи – г-жа Уафа Бани Мустафа и под председателството на главния редактор на ежедневника – г-н Мустафа Ал Риалат.
Първите срещи на женската делегация бяха в Акаба с Негово Превъзходителство г-н Найеф Хамиди Ал Файез, председател на свободната икономическа зона Акаба. Бизнес срещата бе в централата на зоната. След това делегацията гостува на гостоприемния клуб “Принцеса Басма” в Акаба. Жените на Акаба приеха с радост поканата на българската делегация да гостуват в България за обмяна на опит.
40 дами, успешно развиващи различни дейности – медицина и иновации, наука, култура, медии, търговия, туризъм, строителство, право, фармация и услуги бяха част от делегацията. Сред дамите бе и легендата на българската естрада Силвия Кацарова.
Идеята за гостуването в Кралството възникна след наградата за Будител на годината 2022, връчена на Силвия Кацарова от лидера на Женския експертен съвет към Общобългарския парламент и към Международната организация на обединените българи – журналистката и пиар Патриция Кирилова. Специален гост на събитието бе д-р Бармауи и съпругата му Ирина, семейни приятели на легендарната певица.
Снимки ВИП Комюникейшън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *