Кой на кого принадлежи: корпорациите и техните марки автомобили

От Toyota до Toyota, от Audi до Renault и VW – предлагаме ви преглед на големите корпорации .

Невинаги е лесно да се проследят нещата: особено големите корпорации често предизвикват объркване с многото си различни марки. В автомобилната индустрия също невинаги е ясно коя група всъщност стои зад даден автомобил. Ето кратък преглед на по-големите играчи в индустрията.

Toyota Motor Corporation

Toyota Motor Corporation е основана през 1937 г. и според автомобилното списание Focus2Move е най-продаваната автомобилна марка в света през първата половина на 2020 г. с пазарен дял от 10,6%. Компанията описва „Пътя на Toyota“ като основа на собствената си работа: уважение, непрекъснати процеси на оптимизация, преодоляване на предизвикателствата и работа в екип.

Toyota Motor Corporation включва марките Toyota, Lexus и Daihatsu.

Volkswagen AG (VW)

Volkswagen AG (VW) е германска компания със седалище във Волфсбург, Германия. Focus2Move съобщава, че VW е на второ място в света след Toyota. Голямата корпорация притежава цели единадесет автомобилни марки.

Това са: Volkswagen (VW), AUDI, Ducati, Bentley, Bugatti, Porsche, SEAT (с CUPRA), Lamborghini, SKODA, Scania и MAN. Между другото, Volkswagen е най-популярната марка автомобили сред германците. По данни на Statista през 2021 г. 15,7% от германците са притежавали Volkswagen.

Zhejiang Geely Holding Group

Zhejiang Geely Holding Group е основана в Китай през 1968 г. Днес компанията не само притежава безброй марки, но и по-голямата част от акциите на Daimler AG.

Свързаните марки са: Geely, LYNK & Co, Volvo, Polestar, Lotus, London Electric Vehicle Company и Yuan Cheng Auto.

Daimler AG

Готлиб Даймлер и Карл Бенц създават първите си автомобили през 1886 г. и основават компаниите-предшественици на Daimler AG. Производствените обекти са разположени в Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка – компанията твърди, че през 2019 г. е продала 3,34 млн. автомобила.

Автомобилните марки на Daimler AG са Maybach, Mercedes и Smart.

Ford Motor Company

Ford Motor Company е американска компания, основана в началото на миналия век. По нейни собствени данни оборотът ѝ през 2019 г. е бил 155 млрд. долара. Автомобилните марки на Ford Motor Company са Ford и Lincoln.

Tata Motors

Tata Motors е дъщерно дружество на Tata Group, която е основана в Индия през далечната 1868 г. и днес е една от водещите групи в автомобилната индустрия.

Tata Motors е собственик на марките Jaguar, Land Rover и Range Rover.

Hyundai Motor Group

С 280 828 служители в 49 държави по света приблизително 70-годишната Hyundai Motor Group е успешна компания, която притежава три автомобилни марки: Genesis, Hyundai и KIA.

BMW Group

BMW Group е германска корпорация: основана през 1916 г., тя вече е на повече от 100 години и притежава три марки.

Това са: BMW, Mini и Rolls Royce. BMW Group притежава и 50% от Brilliance China Automotive и е партньор на марката Alpina.

Honda Motor

Honda Motor е основана през 1949 г. и понастоящем притежава две марки: Honda и Acura. Соичиро Хонда, основател на групата, е цитиран на уебсайта на компанията да казва: „Не искаме да имитираме другите“.

General Motors (GM)

General Motors (GM) е американска компания с повече от 100-годишна история, със седалище в Детройт, Мичиган. Голямата корпорация рекламира, че по пътищата вече са изминати 2,6 милиарда мили от електромобили на GM.

Марките на GM са Buick, Cadillac и Chevrolet с Corvette.

Fiat Chrysler Automobiles (FCA)

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) в сегашния си вид е все още сравнително млада група – но за това пък е голяма: през 2014 г. Fiat Group купи всички акции на Chrysler Group и през същата година те се сляха, за да образуват Fiat Chrysler Automobiles.

Марките на групата са Abarth, Dodge, Lancia, Alfa Romeo, Chrysler, Fiat, Maserati и Jeep.

Но компанията е напът да стане още по-влиятелна – Fiat Chrysler Automobiles и PSA Group се договориха да работят заедно в края на 2019 г.

Peugeot SA (PSA)

Групата PSA е обединение на няколко производители. Днес PSA Group е собственик на марките Citroën, DS Automobiles, Opel, Peugeot и Vauxhall.

През 2019 г. компанията реализира приходи в размер на 74,7 млрд. евро с общо 3,5 млн. продадени автомобила в световен мащаб.

Groupe Renault

Groupe Renault е компания със седалище във Франция. Основана е през 1898 г. и понастоящем притежава 40 завода в 39 държави. Марките на групата са Alpine, Renault, Dacia и Lada.

От 2018 г. Groupe Renault си сътрудничи с Nissan Motor Corporation и Mitsubishi Motors Corporation – Алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi включва марките Nissan и Mitsubishi, както и Infiniti.

Независими – тези марки не принадлежат на нито една голяма корпорация

Но в никакъв случай всички автомобилни марки не принадлежат на голяма корпорация. Въпреки това някои от тях са много успешни – например Tesla: през април Model 3 стигна до 25-то място в световната класация на най-продаваните автомобили според Focus2Move.

Други автомобилни марки, които не са свързани с голяма корпорация, са: Aston Martin, Brabus, BYD, Weismann, Suzuki, Hummer, Koenigsegg, Lucid Motors, Morgan, Caterham Cars, DR Automobiles, Ferrari, Fisker, Nevs, Gumpert, Pagani, Subaru , Mazda, Saab и Rimac.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *