Лондон се превръща в град на жилища за 1 млн. паунда

Имаше време, когато да си имотен милионер с жилище на стойност над 1 млн. паунда или около 1,186 млн. долара, означаваше нещо в британската столица. Днес не е съвсем така, пише Wall Street Journal.

Средната продажна цена на жилищата на вторичен пазар, без да се включва новото строителство, в Лондон достига 537 510 паунда, или около 637 200 долара, по данни на британското правителство. Но притежаването на имот за седемцифрена сума в британската столица става нещо все по-обичайно. Според агенцията за недвижими имоти Hamptons средната продажна цена на жилищата в 41% от кварталите на Лондон е била от един милион паунда нагоре към ноември 2022 г.

Шест квартала са преминали крайъгълния камък между 2021 и 2022 г. Те варират от викториански покрайнини  до второкласни квартали, които се радват на вълна от нови купувачи, пристигащи от по-скъпи райони.

Александър Бюрк е роден и израснал във Вашингтон, но се установил в Лондон през 1995 г., за да учи. Оттогава той живее в Европа със съпругата си Мия Бюрк и трите им деца.

През 2016 г. семейството решило да се установи в Западен Лондон, където можело да е близо до летище „Хийтроу“ и училището, което избрало за децата си.

Бюрк, който ръководи Cresco Real Estate, строителен и инвестиционен фонд, съсредоточен върху германския имотен пазар, искал също така да намери квартал с потенциал за ръст на цените.

Обещаващият квартал, който избрали, бил „Актън“, където се планирали подобрения в транспорта и това довело до отварянето на множество нови кафенета, ресторанти и магазини.

В края на 2016 г. семейството купило имот с площ от 315 кв. м, който с включването на имотните данъци им струвал около 2,5 млн. паунда (около 2,964 млн. долара). След това семейството започнало мащабен ремонт, включително добавило нов приземен етаж, като разширило имота си с около 460 кв. м.

Шест години по-късно била открита линията на метрото „Елизабет“ и това дало на „Актън“ бързи връзки с лондонското метро до Уест Енд и финансовите квартали в британската столица.

Но с нарастването на населението на Лондон и бързия ръст на цените на имотите ново поколение работещи младежи се насочват към квартал „Бетнал Грийн“. Шон Уорд, мениджър по продажбите в агенцията за недвижими имоти Winkworth, казва, че купувачите харесват централната му локация, от която е лесно да се стигне до финансовите квартали на Лондон. През последните две десетилетия цялата източна част на Лондон става все по-модерна, изпълнена с барове, кафенета, художествени галерии и нощни клубове, допълва той. Цените на имотите растат в съответствие с увеличеното търсене.

Бен Алън се установил в „Бетнал Грийн“ преди почти десет години. 46-годишният Алън, който е архитект, основател и директор на Studio Ben Allen, съпругата му Франческа и малкият им син живеят в двустаен апартамент, който купили през 2016 г. за 620 хил. паунда (около 734 760 долара).

Когато купило жилището, семейството вложило около 35 хил. паунда за ремонт. Макар че търсенето на апартаменти в центъра на Лондон беше вяло по време на пандемията, Алън смята, че домът му днес струва малко повече, отколкото е платил за него.

Все по-популярен става и квартал „Уест Иилинг“ благодарение на инвестициите в транспорт в последно време. Влизането на квартала в клуб „1 млн. паунда“ се дължи основно на транспортна иновация – пристигането на линия „Елизабет“. Подобно на близкия „Актън“ привлекателността на „Уест Иилинг“ за купувачите нараснала значително веднага след началото на строителните дейности през 2009 г.

Очаква се тази година цените на жилищата във Великобритания да намалеят, но успехът на линия „Елизабет“ ще бъде достатъчен, за да задържи стабилни търсенето и цените в „Уест Иилниг“, считат брокери.

Макар че е само на 27 км от центъра на Лондон, квартал „Нортууд“ бил съвсем различен свят, когато Кандис Куин слязла от влака при първото си посещение там.

40-годишната Куин е от Ванкувър, но се установила в Лондон през 2012 г., за да бъде с мъжа, който по-късно станал неин съпруг. Първоначално те живели под наем в лъскав квартал, но когато започнали да мислят за семейство, решили да се установят по-далеч от центъра на града в търсене на по-голяма площ.

Първоначално двойката харесала „Нортууд“ заради добрите влакови връзки с центъра на Лондон, където съпругът на Куин работи в софтуерна компания.

През 2018 г. семейството, което има две деца, платило 845 хил. паунда (около 1 млн. долара) за четиристайното си жилище с голям двор и всекидневна, която Куин използва за офис. В началото на 2023 г. имотът бил оценен на 1,175 млн. паунда (около 1,39 млн. долара), казва Кандис.

„Уапинг“, на северната страна на река Темза, е един от най-старите индустриални квартали в Лондон. Той се използва от векове за корабостроене, а по-късно и за печатане на вестници. Едва през 80-те години на миналия век хората започнали да обмислят да живеят в квартала, казва Джеймс Хайман, директор на жилищния отдел в компанията Cluttons. Предприемачите започнали да купуват и да преустройват стари складове и купувачите дошли.

В последно време в „Уапинг“ се откриват модерни барове и ресторанти, които разширяват привлекателността на квартала за купувачите. Бюджет от 1 млн. паунда е достатъчен за хубав двустаен апартамент с две бани и площ от 92 кв. м. На 4 км в западна посока сходно жилище струва около 1,25 млн. паунда (1,48 млн. долара). „Кварталът дава отлична стойност за вложените пари“, коментира Хайман.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *