УНСС няма да повишава студентските такси за академичната 2023/2024 г.

УНСС не смята да повишава годишните такси за академичната 2023/2023 г.. това заяви проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, заместник-ректор по учебната дейност на Университета за национално и световно стопанство в студиото на Bulgaria ON AIR на 17.03.2023, където заедно с Ангел Стойков, председател на Студентския съвет, бяха поканени да коментират проект за решение на правителството, публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН, според което по предложение на държавните висши училища и научните организации Министерският съвет се очаква утвърди 20 % средно увеличение на таксите спрямо академичната 2022/2023 г.

В нашия университет няма да има увеличаване на таксите, всеки може да ги сравни с миналата година. При средно ниво на такси в размер на 900 лв. за социални, стопански, правни науки и икономика, при нас таксите остават 600 лв. Това означава, че студентите заплащат 300 лв. на семестър, което е символична такса и усилията ни са да привличаме мотивирани студенти за държавната поръчка „, заяви зам.-ректорът по учебната дейност към УНСС проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова.

Причината таксите да бъдат запазени и през тази година проф. Александрова обясни с факта, че УНСС разчита на проектното финансиране, също така работи усилено с общините и бизнеса, като привлича субсидии, свързани с иновативни практики в обучението и с платени стажове.

Също така има и платена форма на обучение, чиято такса също се запазва на равнището от миналата година, въпреки повишената инфлация и въпреки икономическите трудности, пред които са поставени всички училища в България“, допълни зам.-ректорът – „Разчитаме и на държавната политика в сферата на висшето образование и се надяваме на повишаване на държавната субсидия“.

„Всяко увеличение няма да бъде прегърнато от студентите, но тук е ролята на добрата работа на Студентския съвет с ректорското ръководство. Благодаря на ректорското ръководство, че проведохме един сериозен разговор във връзка с таксите. Трябва да се намери баланс, който е нужен и за двете страни, защото семестриалните такси са много важни и за ректорското ръководство като основен приход за университета, но са важни и за студентите, защото това е основният им разход. Търсенето на този баланс ще даде и правилната политика за всеки един университет„, посочи председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков пред Bulgaria ON AIR.

Ангел Стойков

Той уточни, че не Министерството на образованието и науката желае да увеличи с 20% таксите, а ректорите определят какви да бъдат таксите за следващата година. Размерът на таксите е подробно описан в подготвеното проекторешение на правителството, публикувано за обществено обсъждане на сайта на МОН.

„В нашия университет ректорското ръководство не разчита само на семестриалните такси, а усилено работи и за допълнително финансиране, по проекти и търси други начини за финансиране, за да може бюджетът да е сигурен. Държим определени сравнително средни нива на семестриални такси – нито са най-високите, нито са най-ниските, което вярвам, че е допълнителен стимул за студентите да се обучават в нашия университет“, отбеляза Стойков.

„Ние сме поставени при турбулентни условия. Всеки университет има самостоятелна политика за определяне на таксите. Тази политика при нас зависи изцяло от диалога със Студентския съвет и сравнително рядко се взема решение за увеличаване на таксите, като използваме други компенсаторни механизми“, обясни Александрова-Бошнакова.

Според нея вдигането на таксите е тежко решение, а икономическата ситуация в страната предполага внимателно да се подхожда към този въпрос. Тя изброи в кои направления семестриалните такси са най-високи – в областта на изкуствата, медицината, здравеопазването, спорта, техническите науки.

„Националното представителство на студентските съвети още в края на този месец ще направи анализ, в който да се види в кои университети се повишават тези такси и да се прецени дали наистина ректорските ръководства коментират тези неща със студентките си съвети. Там, където има проблем, Националното представителство ще излезе със становище, за да може студентите да са наясно, да имат пълната информация“, поясни Стойков.

Целият разговор може да гледате тук. https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/299116-unss-vdiganeto-na-taksite-e-tezhko-reshenie-vazhno-e-za-studentite-i-za-vuz-a