Явор Колев: Подобни бомбени заплахи ще станат ежедневие, очаквам и към болници

/КРОСС/ Очаквам подобни бомбени заплахи, като тези в училищата, да станат ежедневие, каза в BTV „Тази сутрин“ Явор Колев, бивш директор на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. Според него те са показали, че не сме подготвени да реагираме в такива ситуации. Целта е била всяването на паника и страх и тази цел е постигната, на мнение е той.

Според мен такива атаки в контекста на войната и изострящата се международна обстановка ще станат ежедневие и ще са към различни институции. Очаквам и към болнични заведения, където има лежащоболни, смята Явор Колев. Според него писмото по имейла е написано с преводача на „Гугъл“, а подателят вероятно е група от Руската федерация, която подкрепя военните действия на държавата. Една от целите на такива групи е да станат известни, използвайки такъв агресивен текст, допълни той.

Текстовете и посланията са типични за такива групи, които се занимават с такава дейност и не става дума за нашите местни избори. Властите трябва да помислят за създаването на един щаб, който да реагира при получаването на такива заплахи, на мнение е Колев.

Последната инструкция от подобен характер е от началото на 2000 г. Оттогава досега няма разпоредба или закон, който да регламентира точно и ясно какво е прави в такава ситуация, коментира от своя страна Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

Да допуснем ситуацията, че този сигнал не беше фалшив. Много е хубаво, когато един солиден полицай по новините каже, че е фалшива новината, но когато е пристигнало сутринта и няма кой да те подкрепи и да ти каже какво се прави, тогава не се гледа толкова несериозно на такива проблеми. Идва полицаят и пита „Какво ще правим?“. Аз не знам какво трябва да се направи. Поради тази причина счетох, че трябва да спазим онази стара процедура от началото на 2000 г. и да бъдат един ден свободни, каза още Стаматов.

Мои колеги са реагирали по друг начин. Два-три-четири часа неучебен ден. Тъкмо тук е урокът, който трябва да научат управляващите. Нас това ни чака занапред и ни трябва ясна и проста процедура, смята той.

Според Зорница Трифонова от асоциация „Родители“ случилото се е добър момент родителите да поговорят с децата си за безопасността в интернет, за подаването на фалшиви сигнали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *