Американският ескадрен миноносец „Милиус“ проведе операция в спорен район на Южнокитайско море

Американският ескадрен миноносец „Милиус“ проведе „операция в защита на свободата на корабоплаването“ в район на Южнокитайско море, към който Пекин има териториални претенции, докато китайските военни провеждат учения около Тайван, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

„Тази операция за свобода на корабоплаването зачиташе правата, свободите и законното използване на морето“, се казва в изявление на американските военноморски сили, в което се отбелязва, че корабът е преминал близо до островите Спратли.

Корабът е преминал на разстояние по-малко от 12 морски мили (22 км) от рифа Мисчийф, за който претендират Китай и други държави в региона, допълва се в съобщението.

Китай определи преминаването на американския кораб като незаконно. „Ракетният ескадрен миноносец Милиус е извършил незаконно навлизане във водите, прилежащи към рифа Мейджи в китайските острови Нанша, без одобрението на китайското правителство“, заяви в изявление Тян Цзюнли, говорител на командването на Южния театър на китайската армия, като добави, че военновъздушните сили на Пекин са държали кораба под наблюдение.

Преминаването на американския кораб през спорния район се случи в момент, когато Китай провежда за трети пореден ден мащабни военни учения около Тайван в знак на протест срещу посещението на тайванската президентка Цай Ингвен в САЩ. Според изявление на китайските военни, в ученията си днес силите на Китайската народна република са симулирали „блокада“ на Тайван. Няколко десетки самолета са били разположени, за да наложат „въздушна блокада“ на територията, за която Пекин претендира, съобщи още държавната Централна китайска телевизия.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *