Андрей Райчев:ГЕРБ няма да формира явна коалиция

„Продължаваме промяната“ отхвърлиха не предложението на ГЕРБ, а възможността ГЕРБ да предложи – много радикално. Това е детско поведение. Това каза социологът Андрей Райчев в предаването „Тази събота“ по бТВ.

По думите му отношенията между коалиционните партньори „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ се усложняват. „Този съюзник, който те подразбират, въобще не е подразбиращ се съюзник. И тук трябва да им се вледени кръвта от една реплика на Иван Костов, който каза: „Аз за последен път гласувам за вас“, коментира той.

Той призна, че за него има една голяма изненада и това е липсата на план „Б“ в „Продължаваме промяната“. „Като казвам „Продължаваме промяната“, нямам предвид и „Демократична България“, защото там план „Б“ има“, уточни Райчев.

По думите му Христо Иванов показва най-дългосрочно политическо мислене. „Още преди няколко месеца той каза, че единствената основа за разбирателство е постигането на консенсус между петте основни партии в парламента, а той може да се търси в правосъдната реформа“, допълни социологът.

Андрей Райчев коментира също така, че най-добрият вариант за страната е да се състави експертно правителство – нещо, което предлага от около три месеца и Христо Иванов.

Според него обаче „Продължаваме промяната“ продължава да „живее в някакъв празник“ и от партията не осъзнават, че те са фактор в парламента. „Те трябва да запомнят, че на всеки следващ вот ще губят все повече, а те си представят, че на всеки следващи избори ще има все по-голям празник. Те са вече една от партиите, те не са изненада, те не са тези непознати, интересни момчета. Ако не го осъзнаят, предстои им катастрофа“, каза още той.

Според него ГЕРБ няма да формира явна коалиция с ДПС и БСП, а ще предложи нещо като служебно правителство. „Тук е много тънко да изберат авторитетен премиер. Габровски не беше достатъчно известен човек, но ако те успеят да намерят такъв силен, символичен, не „гербер“, а символичен човек, това не е невъзможно, защото тогава ДПС и БСП няма да гласуват за ГЕРБ, а за справяне със ситуацията и избягване на нови избори“, обясни социологът.

Той коментира изказването на Корнелия Нинова, че опитът за убийството на БСП е бил неуспешен. „Но опитът за самоубийството на БСП продължава. Там очевидно няма да мине номера на „стария играч“ – там или партията ще загине, или ще се появят ново поколение политици, тип Зарков и Пеканов. Тези хора могат да придадат на БСП някакъв нов поглед“, обясни той.

Социологът предположи, че Корнелия Нинова най-вероятно вярва в това, че водената от нея политика е вярната. Той допълни също така, че тя няма до отиде при Бойко Борисов „да му се кълне във вярност“, като вероятно няма да се случи и обратното.

бТВ, „Тази събота“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *