Весела Илиева: 2022 г. уравновеси пазара на луксозни имоти в България

Пазарът на луксозни недвижими имоти в България в момента се характеризира със стабилност – добри проекти и стабилни цени. Не се очаква покачване на цените до края на тази година, но след това те може да започнат леко да се вдигат, особено за качественото строителство. Това коментира Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че миналата година е била изключително силна за луксозния сегмент на пазара на недвижими имоти.

„Предлагането се забави поради стреса, който изживяхме с покачването на лихвените проценти и високата инфлация. Фактори бяха покачването на материалите за довършителни работи и по-малкото доходи, което се отрази на търсенето – то бе по-ниско“, каза Илиева.

Относно влиянието на покачващите се лихвени проценти събеседникът посочи, че „основният клиент и купувач не е свикнал и не е купувал“ на тези лихвени проценти, които имахме 2020 и 2021 година“. „Ние не сме пазар като САЩ, където са свикнали на много ниски лихвени проценти и покачването им много се отразява. Да, започваме да мислим в тази посока, но по-скоро притеснителна е високата инфлация“, каза събеседникът.

„Заради всички тези фактори …търсенето е по-малко, но може би това е и здравословно. Когато има много голямо търсене на пазара, тогава започва да се предлага и много голямо количество стока на пазара, която не е добре осмислена, не се прави услуга на никого и много често се създава балон и пазарът може да пострада“, отбеляза Илиева.

През 2022 година „нещата се уравновесиха“. „Предлагането се успокои и всъщност новите проекти, които излизат в момента, наистина отговарят на търсенето. Строят се с качествени материали. Защото, когато няма бум, ще останат онези инвеститори, които могат да строят, да финансират, знаят какво да строят, сериозните участници на пазара са. Новото строителство, което излиза в момента на пазара, е наистина хубав продукт. 2022 година бе една много полезна година за нашия пазар“, заяви гостът в предаването.

„За 2023 година тенденцията продължава. Върна се интересът към ново строителство. Виждаме през първото тримесечие на 2023 година, че клиентите са много активни и новото строителство започва доста повече да се търси. То е доста по-качествено, по-мислено, по-модерно, с модерни технологии“, каза тя.

Илиева сподели и за нова тенденция, при която инвеститори са отложили продажбите си на сгради, обзавели са цял вход апартаменти и ги отдават под наем. „Сега новото, което се опитваме да наложим, е средносрочното отдаване под наем. Ако сте в командировка, можете да наемете апартамент за три, шест или осем месеца, вместо да сте в хотел, или да се ангажирате с дългосрочен договор“.

Кои са най-търсените столични райони в сегмента на луксозните недвижими имоти? Кога се търсят т.нар. „трофейни имоти“, кои са клиентите за тях и наблюдава ли се в момента точно такъв тип търсене? Кои са най-предпочитаните за наемане и за закупуване имоти и на какви цени са те в момента? 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *