Германците харчат ¼ от доходите си за наем

Повече от една четвърт от доходите, 27,8%, плаща средностатистичекото домакинство в Германия за месечен наем. Домакинствата, които са наели жилището си през 2019 г. или по-късно, дори трябва да отделят 29,5 процента от доходите си за жилище, става ясно от нови данни на Федералната статистическа служба. Според статистиката брутният студен наем (без консумативи) на квадратен метър през 2022 г. е бил средно 8,70 евро в цялата страна – в големите градове той е бил значително по-висок – 9,60 евро.

Статистическата служба оцени първите резултати от микропреброяванията за жилищната ситуация през 2022 г. Според тях в Германия има около 19,9 млн. домакинства с наематели. От тях 6,6 млн. са се нанесли в жилището си през 2019 г. или по-късно, а 2,7 млн. домакинства са сключили договора си за наем още преди 1999 г.

Според проучването 1,5 млн. домакинства плащат половината от доходите си или дори повече, а делът е между 40 и 50% от доходите за около 1,6 млн. домакинства.

„Тежестта на наемите, особено за домакинствата с ниски доходи и в големите градове, е драматична“, казва пред n-tv Себастиан Дулиен, научен директор на Института за макроикономическа политика (IMK) към фондация Hans Böckler. Тревожен е фактът, че през последните години делът на доходите, които трябва да се изразходват за жилищни разходи, се е увеличил още повече.

„Настоящите данни от микропреброяването вероятно подчертават истинската драма на недостига на жилища и високите наеми в градските агломерации“, обяснява Дулиен. Микропреброяването показва съществуващите наеми, които средно са много по-ниски от новите наеми за жилища.

Освен това микропреброяването не отразява добре случаите, в които хората изобщо не могат да си намерят ново жилище, тъй като просто има твърде малко имоти. Особено хората с ниски и средни доходи често нямат практически никакъв шанс да намерят подходящо и достъпно жилище в условията на свити жилищни пазари.

Дулиен очаква проблемът с недостига на жилища да се задълбочи през следващите години. Поради повишените цени на строителството и по-високите лихвени проценти от Европейската централна банка жилищното строителство в момента е в състояние на свободно падане. В същото време в Германия живеят почти един милион души повече, отколкото се очакваше за 2023 г. преди коронакризата, главно заради бежанците от Украйна. Дулиен призова федералното, провинциалните и местните правителства „спешно да започнат офанзива за повече обществено жилищно строителство“.

Повече жилищна площ в провинцията

Разлики има и в жилищната площ, която е средно 55,5 квадратни метра на човек в страната, така че една семейна двойка без деца заема 111 квадратни метра. Това често не е така в големите градове, където условията на живот са по-лоши, а жилищата площ – по-малка.

От друга страна тези, които се преместват в провинцията, за да разполагат с повече пространство със семейството и децата си, трябва да предвидят по-високи разходи за придвижване, като например по-дълги пътувания с автомобил. От друга страна, тези, които не се нуждаят от автомобил в града поради добре развитата система на обществения транспорт, могат дори да живеят по-евтино в някои градове, отколкото в провинцията.

Самотните плащат една трета за наем – двойките плащат само една пета

Наемите са особено тежко бреме за едночленните домакинства и наемателите в големите градове. И наистина – важен фактор е дали човек живее сам, или с други хора. Така например тежестта на наема при едночленните домакинства, която възлиза на 32,7% от разполагаемия доход, е значително по-висока, отколкото при домакинствата с двама или трима души (22,8%). Едва при четири или повече лица тежестта отново се увеличава и възлиза средно на 23,4% от дохода на домакинството.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *