Голям завод в Пловдив фалира.

Каквото и да говорят политиците от „Промяната”, че са оставили държавата на плюс и в растеж, икономическата ситуация показва друго. В Пловдив се случи немислимото. Голям завод, отворил производството си само преди месеци, фалира. И хвърли с ужас цялата индустрия.

Една от най-новите пловдивски фабрики PPS Manufacturing е в производство за несъстоятелност. В резултат на фактическия фалит, основният актив на фирмата, е обявен на търг от частен съдебен изпълнител.

Компанията за производство на нитрилни ръкавици откри официално базата си на „Кукленско шосе“ преди по-малко от 9 месеца в присъствието на официални гости, представители на местната власт и медии. Така тя стана първата и единствена фабрика за производство на конкретния медицински и санитарен продукт в Европа.

Инвестицията в нея беше над 15 милиона лева, а общият размер на предоставения кредитен ресурс 12 014 990 лева. От тях 7 088 844 лева са осигурени от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ по линия на финансов инструмент „Фонд за градско развитие“, част от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г., съобщава trafficnews.bg.

Заради изпълнително дело за неизплащане на кредита, цялата производствена линия за натрили ръкавици е обявена на търг за продажба, чиято първоначална тръжна цена е 6,2 милиона лева без ДДС.

Общата пазарна стойност на машините и съоръженията е над 7,3 млн. лева без ДДС. Поточната линия е произведена от FFG DOUBLE DIPPING – 2021 г, Малайзия, и е с приблизителна дължина 125 метра и разположена на етажна метална конструкция с партер и 5 етажни нива или общо 6 етажни нива.

Машините, оборудването и инсталационните системи са обект на особен залог от страна на „ППС МАНУФАКЧЪРИНГ“ АД, която е теглила кредита през банка. Взискатели по делото обаче са именно ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ и „Фонд за устойчиво градско развитие“ ЕАД.

Последно в съвета на директорите на фирмата са били Георги Петков, Димитър Стамов и Антон Петров, като капиталът се е държал от ППС Холдинг, собственост на Петков и Стамов.

В молбата си за откриване на производство по несъстоятелност от 17.10.2022 година, изпълнителният член на компанията Антон Петров обяснява, че крахът на дейността им е в следствие на влошаване на бизнесклимата – нарушени доставки, поскъпване на транспорта, инфлация, увеличение на цените на суровините и разходите за сметки за ток и газ и т.н., съчетани с дъмпингови цени от страна на производителите в Китай. Разчетите, правени по време на Ковид, показали печалба за предприятието след втората година, ала молбата за несъстоятелност е постъпила едва 3 месеца след официалното откриване на завода.

Търгът за оборудването и машините ще бъде открит на 19 април и ще продължи месец. На 22 май ще стане ясно дали оборудването за производство на нитрилни ръкавици ще бъде закупено от друга фирма.

standartnews.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *