Голям успех на Радев в Гърция. Предстоят важни срещи

Държавният глава Румен Радев е в гръцкия град Делфи, където участва в осмия Делфийски икономически форум.

Събитието събира държавни и правителствени ръководители, представители на бизнеса и неправителствения сектор, които обсъждат подходите към устойчивото развитие и конкурентоспособността, както и енергийната сигурност в Европа.

Вчера Радев глава направи изказване на форума. Днес се предвижда той да проведе двустранни срещи в рамките на събитието.

Енергийната сигурност в Европа е една от темите, обсъждани на Делфийския икономически форум.

„Ние сме наистина страната, която формира енергийната стратегия на региона“, коментира вчера пред журналисти президентът.

Той припомни, че в момента страната ни получава природен газ от Азербайджан по газовата връзка с Гърция, има достъп до шест терминала в Средиземно море, както и до газопреносните системи на Гърция и Турция.

Тази седмица в София беше подписан и меморандум по инициирания от страната ни проект „Пръстен на солидарността“. Документът за сътрудничество между газопреносните системи на България, Румъния, Словакия, Унгария и държавната петролна компания на Азербайджан ще осигури нов маршрут за доставка на азерски природен газ до Европа.

България се доказа като център за енергийната политика на Балканите и в Източна Европа, подчерта Радев.

„Всички предлагат как да се включат в нашите инициативи. Ние обърнахме посоката на отношението към България. Ние бяхме просто една пасивна територия, през която преминаваше руски газ. Сега в момента ние държим инициативата, ние предлагаме идеите, предлагаме начина, по който да се реализират. Търсят ни както от юг, така и от север, защото тези всички потоци се пресичат през нас.“

В рамките на участието си в Делфийския икономически форум президентът открои действията на България и Гърция за развитие на коридорите за пренос на електроенергия и транспортните връзки между Егейско и Черно море, част които е предстоящото подписване на меморандум за развитието на транспортната връзка между пристанищата на Варна и Кавала, което ще повиши сигурността на доставките за региона.

Държавният глава отново напомни, че устойчивото развитие на Югоизточна Европа зависи от сигурността и надеждността на енергийните доставки. Важно значение ще имат изграждането на петролопровода от Александруполис до Бургас, както и проекта за петролопровод с финансовата подкрепа на НАТО, който да свърже Гърция, България и Румъния.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *