Ердоган се закани да даде урок на САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че поддръжниците му трябва да дадат урок на Съединените щати на предстоящите президентски и парламентарни избори на 14 май, съобщава „Мидъл ийст ай“

Въпреки че турският лидер, нетипично в свой стил, избягваше да критикува Запада и САЩ по време на настоящата предизборна кампания, той все пак направи изключение по време на митинг в истанбулския квартал „Багджилар“, където официално откри редица обществени сгради и инвестиции.

Турският президент посочи посещението на американския посланик Джеф Флейк при съвместния кандидат за президент на опозицията Кемал Кълъчдароглу миналата седмица като причина за гнева си към САЩ.

„Трябва да дадем урок на Америка на тези избори. Джо Байдън говори оттам, а какво прави тук посланикът на Байдън? Той отива да посети г-н Кемал. Това е срамота, замислете се малко – Вие сте посланикът. Вашият събеседник тук е президентът„, възмути се Ердоган и риторично запита Флейк: „Как ще поискате среща от президента оттук нататък?“.

„Вратите ни вече са затворени за него (американския посланик – б.р.). Не може да се срещнете повече с мен. Защо? Ще знаете границата си. Ще знаете задълженията си като посланик. Ще научите как работи един посланик„, подчерта още той.

Отношенията между САЩ и Турция – съюзници и стратегически партньори на хартия, не са гладки от 2014 г. насам, когато Вашингтон реши да се съюзи срещу групировката „Ислямска държава“ с кюрдските въоръжени групи в Сирия, които Анкара смята за терористи.

Оттогава още две американски администрации поеха властта във Вашингтон, но въпреки това продължават напрежението и пререканията около редица въпроси – от покупката на Турция на руските системи за противовъздушна отбрана С-400 до решението на Анкара да задържи кандидатурата на Швеция за НАТО.

Миналия месец турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу обвини Флейк, че се опитва да свали правителството чрез създаване на „раздори“ и го предупреди „да си свали мръсните ръце от Турция“.

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *