Какви са рисковете при покупка на стара селска къща

В последните години се наблюдава тенденция за възраждане на българското село. Много млади хора, а и не само млади, решават да избягат от шума и стреса в големия град като си закупят имот на село. Тази тенденция се засили още повече по време и след пандемията. В социалните мрежи вече дори има и групи за семейства с деца, които са напуснали града и са отишли да живеят на село.

Дали засиленият интерес към селските имоти е довел до увеличение на цените?

Според брокера Юлия Хвърчилкова, цените на селските имоти се повишават, но с по-бавни темпове в сравнение с градските.

Разликата в цените между старото и новото строителство при селските имоти е осезаема. Както можеш да си купиш почти годна за обитаване стара къща в дадено населено място за 30-40 хиляди евро, така в същото село цената на нова къща е например 200 хиляди евро„, коментира пред БНР Хвърчилкова и допълни, че това обяснява и по-големия интерес към старите селски къщи.

„Хората предпочитат да си купят стара къща, която да реконструират. Много често се използват разрешителните на старата къща за да се извърши реконструкция и подобрения. По-бързо се вземат разрешения за реконструкции, настрояване и пристрояване“, обясни експерта.

istock
istock

Дали обаче закупуването на стара къща е рискова инвестиция?

 

Юлия Хвърчилкова сподели, че най-големият риск е с документацията на имота.

„Трябва да се внимава за това какви са предвижданията за разрастването на населеното място и дали не се предвижда някакъв път да минава през имота. Хората трябва да гледат още за комуникациите като ток, вода и интернет. Понякога след закупуването на къщата, се откриват конструктивни дефекти, които не могат да бъдат отстранени. В такива случаи, хората отново пускат обекта на пазара с цел да се освободят от него“, каза Хвърчилкова.

В последните години, българите изпреварват чужденците по отношение на интереса към селските имоти, а основни купувачи според Хвърчилкова, са младите хора. Те обаче търсят основно къщи в села на разстояние не повече от 20-30 километра от града. Така, от една страна се наслаждават на спокойствието и чистия въздух на село, а от друга остават близо до удобствата на големия град.

„Ние сме разглезено общество и обичаме всичко да ни е на една ръка разстояние, бързо и лесно“, обясни Юлия Хвърчилкова.

От селата във Варненско, най-голям интерес има към имотите в Аврен, Долище и Звездица, каза още брокера.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *