Как безплатно да подобрим Wi-Fi сигнала у дома

Наличието на Wi-Fi връзка вече е нещо нормално за домовете на средностатистическите хора по целия свят. Също и недоволството от покритието на Wi-Fi рутерите.

В повечето случаи обаче причината не навсякъде в дома да има достатъчно силна връзка далеч не е в самия рутер, отбелязва онлайн изданието How-to Geek. Има множество фактори, които влияят на разпространението на сигнала. Не е задължително да се купуват усилватели или допълнителни аксесоари за подобрение на връзката. Те може да са от полза за големи домове  и площи, но за масовите домакинства няколко семпли и безплатни трика може да са от голяма полза.

Първият е местоположението на рутера. То е в няколко подточки. На първо място, добре е рутерът да е в средата на дома, за да може да разпространява сигнала равномерно към всички помещения. Това обаче важи само, ако всички помещения ще се нуждаят винаги от максимално добра връзка. В зависимост от разпределението на дома и потреблението, всъщност е по-добре рутерът да е най-близо до местата, където най-много ще се използва интернет – например хола и стаите, докато банята, кухнята и гаража могат да „преживеят“ и по-слаб сигнал.

Второ е височината на рутера. Повечето масови рутери разпръскват сигнала предимно по хоризонтала и надолу докато нагоре покритието е по-слабо. Съответно, ако рутерът е на пода, голяма част от най-силния сигнал се губи в земята или при съседите.

Затова разполагането му по-високо, ще е от полза за по-ефективното разпространение на сигнала в дома. Освен това, по-високото разположение ще избегне и повечето препятствия по пътя на сигнала, което ни препраща към третата подточка за местоположението на рутера. Скриването му зад телевизора или друго оборудване или големи метални обекти може да е проблем и да смущава сигнала. Затварянето на рутера в шкаф от дебел материал също може да е сериозна пречка. Покриването на рутера с някаква декорация или плат също не трябва да се прави, тъй като това ще пречи и на охлаждането на устройството.

Така на пръв поглед не остават много места за рутера, където да бъде „скрит“ и да не изпъква. Но на върха на шкаф или на шкаф, но зад саксия или по-малка декорация може да е добро решение. Добре е да се имат предвид и препятствията между рутера и местата, на които най-често ще се използва интернет връзката. Колкото „по-чист“ е пътят между тях и антените, толкова по-добра ще е връзката.

Също така, отново в зависимост от местоположението и натоварването, рутерът може да се използва и с кабел. Прекарването на LAN кабел до домашния компютър, телевизора или друго устройство, което е постоянно у дома и има нужда от непрекъсната интернет връзка, може да помогне доста на рутера да използва WiFi капацитета си за мобилните устройства и другите джаджи в умния дом и да пренасочи останалото по кабел.

И накрая, желателно е да се проверява и за софтуерни актуализации за рутера. Това става от неговата вградена страница за системни настройки. В нея има секция за проверка за налични софтуерни актуализации. Те обикновено биват пускани рядко – 2-3 пъти годишно в зависимост от модела на рутера. Всяка от тях обаче поправя открити софтуерни бъгове и носи допълнителни оптимизации на качеството и подобрения в сигурността, така че инсталирането им е силно препоръчително.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *