Меглена Плугчиева :България вече е в тежка политическа криза, която преминава и в институционална

Бях поразена от факта, че на ротационен принцип за три месеца се избира председател на парламента. Това е някакво „джентълменско споразумение“, което не фигурира в никакъв закон и в Конституцията. Това каза бившият вицепремиер Меглена Плугчиева в предаването „Говори сега“ по БНТ.

По думите й има тотално противоречие в позициите на ПП и ДБ, които са категорични, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ, но в същото време очакват подкрепа от всички политически партии с втория мандат. „Тук се вижда с просто око, че става дума за някаква грозна игра, но всичко това е за сметка на държавата“, коментира Плугчиева.

България вече е в тежка политическа криза, която преминава и в институционална. „Имаме икономическа неяснота, бизнесът се лута, не знае какво предстои, какво го очаква. Ситуацията с бюджета и с финансите на държавата рязко са влошени. Наследството от управлението на ПП от 6 месеца е повече от тревожно. Инфлацията продължава да е висока. Енергийна политика и стратегия на страната няма“, посочи тя.

Политическата криза в страната ни се отразява и върху имиджа ни сред европейските ни партньори. „Изглеждаме зле, ползваме с недоверие, с разочарование. Две години ние сме в непрекъсната предизборна кампания и непрекъснати избори. С такава държава никой не желае да разговаря сериозно или да поема някакви ангажименти. Кажете колко инвеститори са дошли в последните две години у нас. Ако преди тези инвестиции са формирали 27-28% от БВП, сега те са под 20%“, посочи Плугчиева.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *