Робот „кандидатства“ за работа в УНСС

Робот от най-ново поколение и дигитална информационна стена бяха представени в УНСС. След тест и „интервю за работа“ те ще бъдат новите помощници на  студентите. Ректорът първи се запозна с умната презентационна техника и тества уменията на робота.

Йордан Шахънов и  Стефан Шахънов – баща и син, се занимават с изкуствен интелект и разработват програми, с които да развиват възможностите на роботите.

„Ние създаваме допълнителен софтуер за робота в зависимост от спецификата на заданието. Един от нашите роботи вече се тества в Русенския университет „Ангел Кънчев“, друг е в ТУЕС – Технологично училище „Електронни системи“ и трети, по-малък робот, е в училището в Бусманци. Вашият тестови робот също може да бъде научен да разказва за университета, за събития, да бъде като умен помощник на студентите или персонала“, сподели Стефан Шахънов, докато представяше уменията на робота. Стефан Шахънов е завършил телекомуникации в Техническия университет – София,  а след това комуникации и обработка на сигналите в Imperial College London, което го подтиква да се насочи към програмиране на изкуствен интелект.

Шахънови от 7 години работят в областта на роботиката и експериментират различни технологии, които в момента стават все по-модерни. Те използват роботите като платформа за различни разработки, свързани с изкуствен интелект. Направили са система за разпознаване на български език, при която роботът разбира български и разговаря на него.

Представеният в УНСС робот е от категорията социален робот и атракция, едновременно. Реагира емоционално – плаче, мига, пее и танцува. Той може да разпознава лица, хора, събития и да изпълнява определени действия в различни ситуации, дори да проведе интервю за работа.  Когато засече човек пред себе си, чрез сензора – да пусне клип или да го поздрави.  На задната част има проектор, чрез който може да прожектира презентации и видео материали. Децата могат да играят на игри, които са на неговия дисплей и дори на гоненица с него.

Кандидатът за работа в УНСС е женският робот, който е част от цяло семейство.

Роботът е управляван чрез дистанционно,  а на синхронизиран с него таблет може да се гледа това, което той вижда.

В университета беше представена и дигитална информационна стена. Тя е разделена на 5 независими прозореца, на които може да има различно съдържание. Те представляват самостоятели уеббраузъри.  От менюто могат да се пускат други конфигурации, които са предварително зададени. Самите прозорци могат да бъдат с всякакви размери и съдържание. Разработката е на Стефан Хашънов. Дигитално-информационната стена е с touchscreeen и се предвижда да бъде разположена на централния вход на УНСС.