Българските вина с високи оценки от световни експерти

Винпром Свищов с престижна номинация от  Balkan Business Awards 2024
България притежава изключителни възможности за винопроизводство, благодарение на уникалното съчетание от климат, почва и гроздови сортове, категорични са експерти. Това дава възможност да произвеждаме вина с разнообразни аромати, балансиран вкус и високо качество,  донесли международно  признание и високи оценки от реномирани винени експерти и състезания по света, посочва журито на  д есетото юбилейно издание на  Balkan Business Awards. Организатори  на форума са Global Media, част от международната платформа за сътрудничество – GLOBAL LEADERS.
Церемонията ще се състои на 07.05.2024 г. в 5-звездния Hyatt Regency Sofia.
Финалист за златните статуетки е „Винпром Свищов“ – наследник на винарска изба с 70 годишна история, с годишно производство на над 2 милиона литра вино, благодарение на технологичната база от най-висок клас.
Добре селектираният асортимент, екипът от специалисти и прецизността в технологичната обработка са основните сегменти, допринасящи за отличните резултати на винарната, доказателство за което са множеството отличия и награди от редица местни и международни конкурси. За последните пет поредни години печели отличията за Най-добър производител от България в конкурса „Berliner Wine Trophy” – Германия.
Винарната разполага с модерна бутилираща линия с капацитет от 2500 бутилки на час, както и микро винарски сектор за бутикови вина.
Гроздето, което се използва за производството на първокачествени вина и високоалкохолни напитки е от собствени лозови масиви с площ около 4 000 дка.
Екип от висококвалифицирани специалисти ежедневно следи производствения процес за постигането на най-добрите качествени показатели след обработка, което прави вината и високоалкохолните напитки на избата разпознаваеми и ценени.
Специфичният тероар на региона и богатството от собствени лозови масиви, позволява производството на широка продуктова гама, включваща отлични червени вина от сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Пино ноар и Гъмза –традиционен сорт за Северна България, както и бели вина от сортовете Совиньон блан, Шардоне, Траминер, Мускат и Ризлинг.
Поради специфичното си разположение, благоприятните климат и почви, региона на Свищов е предпочитано място за лозарство и винопроизводство от древността.
Още от римско време, виното е било неизменна и важна част от живота на местното население, за което свидетелстват редица исторически находки и музеи в Свищовския регион.
Партньорите на събитието, изготвили за поредна година безупречната селекция за наградите , са: ЗОНТА Клуб София, Българската Търговско-Промишлена Палата, Асоциацията на Индустриалния Капитал, Асоциацията на българските лидери и предприемачи, Македонско-Българската Стопанска Камара, Българо-Турската Търговско-Индустриална Камара, Българо-Македонската Търговска Палата, Българо-Китайската Търговско Промишлена Палата, Международният Институт за Сигурност и Сътрудничество и др.

Снимки Винпром СВИЩОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *