София става светлинна галерия на открито във втория фестивал LUNAR

23 светлинни творби преобразяват София в галерия под открито небе по време на Фестивала на светлините LUNAR.

Събитието ще се проведе от 11 до 14 май 2023 г.

Всички локации ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

Във второто си издание събитието разширява обхвата си, като се разпростира отвъд центъра на столицата. С десет повече, произведенията ще озарят едни от най-известните фасади, паркове и площади.

Програмата включва различни произведения на артисти от цял свят. 4 видео и 8 статични проекции върху сгради, както и 9 светлинни инсталации, интерактивно ателие за рисуване със светлина и светлинен парад, ще очакват посетителите.

Изкуството на легендарната българска илюстраторка, позната от кориците на „Библиотека Галактика” – Текла Алексиева, която е създател на основната илюстрация за тазгодишното издание, ще използва за свое платно някои от най-емблематичните фасади в столицата.

В началото на своеобразния маршрут на фестивала е една от любимите точки на публиката от първото издание през 2022 г. – Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Забележителната фасада ще накара зрителите, чрез видео мапинг шоу, да се влюбят отново в планетата Земя, като надникнат над света през очите на пчелите.

Само на метри от там, седем артисти от България и Германия ще въвлекат публиката в темите, които ги вълнуват, комуникирайки помежду си върху фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia.

Насочвайки се към пл. „Княз Александър I”, посетителите ще преминат през градинката на „Кристал”, където приказни преобразяващи се цветя в стил стиймпънк, ще провокират въображението и фотографските им умения.

Предвиден е и видео мапинг „Безкрайна вселена” върху фасадата на Българската банка за развитие на ул. “Дякон Игнатий”№1.

Светлинният маршрут ще привлече публиката и пред фасадата на Държавна агенция “Архиви”, на която графити артистите Jah One, Mouse и Fauna ще интерпретират движението в съвременния свят.

Следващата спирка е Столичното ларго, в което публиката ще се пренесе във време и на място, на което всичко е възможно, благодарение на светлинната инсталация, създадена от стари телевизори Re:Flicker.

На крачки от пл. „Независимост” зрителите ще достигнат и до една от кулминациите на фестивала – великолепната сграда в стил сецесион на Регионалния исторически музей – София.

На нея ще бъде представено шоу, в което главният герой са зрителите, приканени да използват потенциала си, превръщайки творбата в празник на вярата в собствените сили и в истински запомнящо се отбелязване на Деня на Европа.

Творчески сили ще премерят седемте финалисти в конкурса „УмеНИЕ”, а тримата победители ще бъдат обявени в последната фестивална вечер.

Следва „Хвърчащите хора” – история, вдъхновена от стиховете на вечния британски драматург – Уилям Шекспир и благословеното перо на поета, превел творчеството му на български език – Валери Петров. Визуалният спектакъл, илюстриран с любов, преклонение и изкуствен интелект, чества британско-българската дружба, както никога досега.

Вечерната разходка из града ще накара публиката да преоткрие Градската градина, където ще я очакват няколко светлинни инсталации. Освен това, те ще бъдат предизвикани да развихрят своето въображение, като се включат в ателие „Рисуване със светлина“ (на 11 май), където водещите ще изрисуват със светлина хрумванията на участниците, а зрителите ще получат своите уникални творби на мобилния си телефон.

Голямата изненада е великолепната фасада на Народния театър „Иван Вазов“. Публиката ще се отправи към магическо пътуване из света на приказките, илюстрирано от доайена на българската илюстрация за деца Любен Зидаров.

Дигитални артисти от три държави ще покажат колко вълнуващо може да бъде всяко пътешествие, върху фасадата на сградата на пл. „Славейков” №11.

Самият паметник на Петко и Пенчо Славейкови пък ще оживее, за да ни припомни трогателната връзка между двамата поети, закалена от кръвта и идеалите.

Артистичният маршрут на LUNAR ще отведе публиката и на пл. „България“. Там ще може да бъде видяна забележителната светлинна скулптура „Introspection” на шведския артист Филип Якобсон, създадена от дърво и светлина.

Важното послание за ролята на личната отговорност в разумното използване на материали всеки ден, ще бъде претворено от светлинната инсталация на арх. Марин Марковски, създадена от остатъчна пластмаса от мебелни кантове.

Само на метри от Националния дворец на културата, ще се проведе първият парад на светлините, част от фестивалната програма, а върху самата фасада ще засияят творбите на тримата победители, избрани след участие в конкурс и претворили темите „eMotions”, „eXplore” и „eFuture”. Артистите могат да кандидатстват с творбите си до 30 април.

Фокус върху трайното облагородяване на градските пространства ще постави постоянната светлинна инсталация „Във вихъра на града” в подлеза между бул. „Васил Левски” и ул. „Георги С. Раковски” от студенти от Националната художествена академия, след доброволческа акция по почистване на пространството.

Разходката ще продължи и в първата локация, извън центъра – фасадата на Sofia Ring Мall ще бъде облята от изкуството на артиста и фотограф Хайнц Куздас, заснел най-богатата колекция от кадри на графитите, изрисувани на Берлинската стена от 80-те години, до падането ѝ през 1989 г.

Неговата творба „Позитивни вибрации”, оригинално създадена като графит на Берлинската стена, ще смени своята локация и контекст, но ще продължи да буди въображението и да провокира стремеж към непознатото.

В сградата зрителите ще могат да преминат в друго космическо измерение, като се насладят на инсталацията „SubAtom”, в която постоянно движещите се частици преобразуват енергия, търсят форми и разкриват нови светове.

Събитието е със свободен достъп за всички жители и гости на града.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *