Тъмни страсти разкъсаха добрите сили. Разлом в „Промяната“

В изборния ден мрежата се забавляваше пуснал ли е Кирил Петков преференция за Лена, гласувайки с Линда до себе си. Дни след изборите личните проблеми вече отстъпиха на задан план, защото в „Продължаваме промяната“ тъмни страсти разкъсаха „добрите сили“, разкривайки  разломи, каквито не е имало досега. Миро и Лена се събраха, но Кирил и Асен са пред раздяла. И разкритието за това направиха не опонентите от ГЕРБ, които следят изкъсо променливите величини в ПП-ДБ. А двама от най-близките доскоро хора на Петков. „Ако са почтени, Асен Василев, Даниел Лорер и групата им трябва незабавно да си подадат оставките и да напуснат ПП“, отвори Кутията на Пандора Николай Събев, собственик на „Еконт“, бивш министър на транспорта в правителството на „Промяната“ и близък приятел на Кирил Петков. Думите му предизвикаха шок и ужас в ПП. Едни заподозряха, че профилът на Събев във фейсбук е хакнат и някой си прави злобна шега. Други открито заговориха, че в „Промяната“ върви тих преврат. Трети неистово търсеха обяснение за призива на Събев, който миналата година обяви, че се оттегля от активната политика и няма да се кандидатира отново за депутат, но остава свързан с ПП.

Факт е, че Асен Василев и Даниел Лорер не се представиха в пълния си блясък на изборите. Делян Добрев отвя Василев в родното Хасково с 29.25% на 20.03%. Даниел Митов пък срази Лорер в морската столица с 32.43% на 24.41%. Но в ПП са категорични, че това едва ли е единственият повод за гнева на Събев. Той би останал екзотичен, като този на Александър Дунчев, ако не бе още един пост. Този път на Иван Христанов.

„Думите на Ник трябва да бъдат чути, защото е очевидно, че в ПП има проблем, който изисква преоценка на действията на съпредседателите“, заяви Иван Христанов, бивш депутат от ПП, който напусна заради промени в „Промяната“ и обяви, че прави свой проект.

 

Той бръкна дълбоко в раната, изричайки най-мрачните за „добрите сили“ думи: „заговор“ и „преврат“.

„Отказах категорично да участвам в заговор за свалянето на ръководството на „Продължаваме промяната“. Избрах да бъда чист пред съвестта си, пред хората на България и пред идеалите на демокрацията“, коментира Христанов.  А по-късно в интервю за БНР окончателно разбуни кошера на ПП.

Аз самият се разколебах по отношение на пътя на ПП след покана за вътрешен преврат, сподели бившият депутат.

„Имаше огромно напрежение след резултатите от изборите за 48-то НС. Спрягаха се неща, свързани с генерално отстраняване на ръководството. Казах им, че няма да има печеливш в тази игра. Това би било ужасяващо вредно“, заяви Христанов. И разкри, че действащ министър от служебното правителство, е подал информация в щаба на изграждания от него нов политически проект, че се водят преговори между ГЕРБ и ДБ за съставяне на правителство.

„Но не коалицията, а едната от партиите. Не поддържам връзка с ръководството на ПП, но това сигурно е достигнало до тях през социалните медии“, каза бъдещият нов партиен лидер. Стоварвайки вина върху „Демократична България“.

Какво се случва? Защо „добрите сили“ имат „лоши маниери?

Две са причините за огромното напрежение в новата коалиция, разкриха за „Стандарт“ източници и от ПП, и от ДБ.

Първата е представянето на изборите. Въпреки огромните очаквания на двете десни партии, те останаха втори след ГЕРБ. „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ спечелиха 619 592 гласа или 24.54% от вота на българите. Това обаче е по-малко, отколкото е механичният сбор на гласовете им на предните избори. На 2 октомври 2022 г. „Продължаваме промяната“ получи 506 099 гласа (20.20%) и имаше 53-ма депутати. „Демократична България“ взе 186 528 гласа (7.45%) и излъчи 20 народни представители. Но на 2 април не се получи силна първа група от 73-ма депутати, за които са гласували 692 627 души. А загуба от 73 035 гласа.

При старта на 49-ото НС ПП-ДБ ще са втори с 64-ма парламентаристи. ГЕРБ, които за разлика от тях увеличиха гласовете си с над 35 000, ще имат 69 депутати.

Кирил Петков и обкръжението му били против коалицията с „Демократична България“ и след изборите открито обвинявали лагерите на Асен Василев и на Даниел Лорер за лошия изборен резултат.

Василев и Лорер, които иначе трудно намирали общ език, били единодушни в необходимостта от съюза с „Демократична България“ и също като нея настоявали за кабинет и компромиси по съставянето му, издадоха за „Стандарт“ източници от ПП.

Точно бъдещият кабинет бил втората, по-голяма причина за променливите страсти в ПП-ДБ. Кирил Петков и хората му нападали открито Василев и Лорер заради знаците, които двамата силни в ПП дават към ГЕРБ и ДПС за общо управление.

Мостът, който Асен Василев хвърли към ГЕРБ и ДПС в навечерието на изборите, обявявайки че и в двете партии има светни хора като Даниел Митов и Станислав Анастасов, стъписал Кирил Петков. Лорер пък отдавна настоявал ПП да не копае окопи на разделението.

Към всичко това се добавял е фактът, че „Демократична България“ призовавала за разум и съставяне на правителство в името на България.

Бившият депутат от „Демократична България“ и едно от знаковите лица в „Да, България“ Калоян Янков от Велико Търново призова след изборите за преговори с ГЕРБ. Според него това е единственият начин „за борба с корупцията, не на думи, а на практика“.

В ПП има и подозрения за тайни договорки на Василев и Лорер за подкрепа на коалиционно правителство, ако им бъде обещан премиерски пост. Идеята била този път Лорер да се пробва като министър-председател.

Групата на Кирил Петков смята, че ПП-ДБ трябва да играят самостоятелно, да предложат правителство на малцинството и при никакви условия да не влизат в съюз с партии, които биха поставили под въпрос играта им на местните избори. Петков вярвал, че имат всички шансове да спечелят София и големите градове.

Но изборната статистика не дава такъв оптимизъм. ПП-ДБ категорично спечелиха в трите изборни района на София, което наистина е трамплин за местните изборите. Но извън столицата пробиха само в Пловдив и Русе. Като изключим петте области, в които абсолютен лидер е ДПС, по-голямата част от страната все още принадлежи на Борисов.

Днес Асен Василев разсея публично съмненията на Кирил Петков, обявявайки от името на коалицията, че ПП-ДБ няма да подкрепи качинет с мандата на ГЕРБ. Василев обаче нищо не каза дали с мандата на ПП-ДБ може да има кабинет, в който ще се включат повече партии.

Извън партийните игри, 69% от българите настояха в анкета на „Галъп“ този път партиите да седнат на една маса и да се разберат за кабинет. Дори на нея столът на Кирил Петков да остане празен.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *