Явор Гечев: Няма условия за поскъпване на хляба и пшеницата

В предаването „Панорама“ по БНТ Явор Гечев каза, че всичко се променя много интензивно. „ЕС не е най-бързо работещета система. Радвам се, че този път с вноса от Украйна, сравнително бързо реагира.“

„Съветът на ЕС предложи различни мерки, ако страните свалят едностранните мерки. Т.нар. коридори имат аномалии. Целта беше да се помогне на Украйна. Тези коридори изкривиха пазарите и застрашиха собственото производство на Полша, България, Унгария. Ние трябваше да реагираме и да кажем, че не може това да се случва. Ако не бяхме го направили всичко от Полша щеше да се прехвърли към Румъния и нас. Бяхме длъжни да защитим българските производители“, подчерта той.

„Украйна разбира, че коридорите не са съвършени и не искат да пречат на други страни.

ЕС е монолитен. Когато има проблем в една държава, трябва да сме солидарни. От друга страна на някои държави им е изгодна ниската цена на украинското зърно“, изтъкна земеделският министър.

„В България има 1,3 млн. тона маслодаен слънчоглед. Той не може да се съхранява дълго, защото се повишава киселинността. В момента имаме за няколко милиарда продукция, която ако не реализираме, ще има масови фалити. Черноморският регион е наводнен. Войната се отразява навсякъде и това е отвратително“, призна министър Гечев.

На въпрос дали сме внесли украинско зърно с пестициди, аграрният министър заяви: „Имаме партиди, които са със складови вредители. Имаше масово наслояване на ливадна пеперуда заради украинското зърно“, призна Гечев.

„По думите му няма условия за поскъпване на хляба и пшеницата. Аз съм първия, който ще поиска връщането на старите режими, ако се повишат цените, закани се той и добави: „Лично аз ще обявя цени“, закани се той.

„Правителство хвърли огромни усилия за овладяване на цените и даде пример с млечните продукти. Да не стане същото с дървата. Икономиката е скачени съдове. Опитваме се да правим баланс“, подчерта Явор Гечев.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *