Meta представи AI модел, който разпознава предмети в изображения

Собственикът на Facebook Meta представи модел на изкуствен интелект, който може да идентифицира отделни обекти в едно изображение, заедно с набор от данни за анотации на изображения, който според компанията е най-големият досега по рода си, съобщава Reuters.
Изследователският отдел на компанията казва в блог публикация, че неговият Segment Anything Model (SAM) може да идентифицира обекти в изображения и видеоклипове дори в случаите, когато не е срещал тези елементи по време на своето обучение.
Използвайки SAM, потребителите могат да идентифицират обектите чрез кликване върху тях или изписване на текст. В демонстрация, след изписването на думата „котка“, инструментът е обградил в кръг всяка от няколкото котки на снимка, посочва агенцията.
Големите технологични компании демонстрират своите пробиви в областта на изкуствения интелект, след като през есента подкрепяният от Microsoft чатбот ChatGPT се превърна в сензация, привличайки вълна от инвестиции в сектора и надпревара за доминиране в пространството, отбелязва Reuters.
Meta представи няколко функции, които внедряват генеративен AI, създаващ чисто ново съдържание, вместо просто да идентифицира или категоризира данни като друг AI, въпреки че все още не е пуснала продукт.
Примерите включват инструмент, който създава сюрреалистични видеоклипове по текстови подкани и друг, който генерира илюстрации на детски книги от проза.
Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг каза, че включването на такива базирани на генеративен AI „креативни помощни средства“ в приложенията на Meta е приоритет тази година.
Meta вече използва вътрешно технология, подобна на SAM, за дейности като тагване на снимки, модериране на забранено съдържание и определяне кои публикации да се препоръчват на потребителите на Facebook и Instagram.
Компанията казва, че пускането на SAM ще разшири достъпа до този тип технология.
SAM моделът и наборът от данни ще бъдат достъпни за изтегляне под некомерсиален лиценз. Потребителите, които качват свои собствени изображения към придружаващ прототип, също трябва да се съгласят да го използват само за изследователски цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *