Британските лейбъристи планират да принудят собственици на терени да продават на по-ниски цени

Британската Лейбъристка партия подготвя планове, които биха принудили собственици на имоти да продават терени на по-ниска цена от потенциалната им пазарна стойност, в рамките на усилия за намаляване на разходите за жилищно строителство в Англия, съобщават представители на партията, цитирани от Financial Times.

Лайза Нанди, министър за жилищната политика в сянка, възнамерява да реформира начина на оценяване на земята, когато е придобита от общински съвети чрез „нареждания за задължителна покупка“ (CPO), ако лейбъристите спечелят следващите парламентарни избори.

Предложението на лейбъристите за обхватна реформа относно терените далеч надхвърля ходовете на правителството през последно време да позволи на министри да принуждават собственици на терени да продават имуществото си по-евтино в ограничен брой случаи.

Жилищното строителство ще бъде една от големите теми на следващите избори, като лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър обещава значително да увеличи строителството, за да смекчи имотната криза в страната, докато консерваторите са по-предпазливи.

Към момента много потенциални купувачи на първо жилище не могат да навлязат на жилищния пазар заради високите цени.

CPO позволява на държавни органи или на местните власти да принудят собственици на имоти да продават, ако се установи, че земята е от съществена необходимост за строителство на жилища или на критична инфраструктура.

Според предложенията бъдещо правителство на лейбъристите ще въведе законодателство, позволяващо на местните власти да купуват земя на цена, която не отразява стойността на потенциалните разрешения за строителство.

То ще бъде над Закона за овъзмездяване за земята, който не позволява на общински съвети да купуват терени за строителство на цената им като земеделска земя.

В момента местните власти, които придобиват терени чрез CPO, трябва да вземат предвид „надеждната стойност“ в покупната цена. Това е добавената стойност, основана на очакването, че теренът ще получи разрешение за строеж в бъдеще.

През последните десетилетия разликата между стойността на земеделската земя и нивите с разрешение за строеж нарасна значително.

Земя, която струва средно 22 520 паунда на хектар като земеделска земя, може да достигне средно 6,2 млн. паунда на хектар като земя с разрешение за строеж, или 275 пъти повече, сочат данни на Центъра за прогресивна политика.

„Искаме да възстановим баланса на силите. Изглежда, че везните са наклонени към собствениците на земи, искаме да ги наклоним отново към общностите, които искат строителството на повече жилища“, коментира съветник на лейбъристите.

Според Лейбъристката партия планът ще приравни Англия със системи за оценка на земята в Германия, Франция и Нидерландия.

Предложенията може да разгневят някои собственици на земи, особено тези, чиито ниви са подходящи за строителство. Но Хю Елис, директор на политиките в благотворителната организация Асоциацията за градско и областно планиране, казва, че програмата „нови градове“ във Великобритания от 40-те и 50-те години на миналия век е успешна, защото строителните корпорации можели да купуват обширни терени на цената им като земеделски земи.

Според него лейбъристите са прави да обмислят потенциални реформи и допълва, че собствениците на имоти са се радвали на „пълна свобода да печатат пари“.

„Лейбъристите трябва да постигнат точния баланс със собствениците на имоти, като им дадат известно поощрение, но съвсем не с мащаба, който виждаме през последните 15 години“, допълва той.

През 2022 г. правителството започна консултации за ограничаване или отмяна на надеждната стойност. През април тази година то обяви нови правомощия, които позволяват на министъра за жилищната политика да ограничава или отменя надеждната стойност въз основа на преценка за всеки отделен проект.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *