„Защо да наемаме хора?“ 4 сектора, които AI ще промени

Още през 1965 г. политологът и Нобелов лауреат Хърбърт Саймън заявява: „Машините ще бъдат в състояние в рамките на 20 години да вършат всяка работа, която човек може да върши.“
Днес инструменти като ChatGPT предизвикват всекидневни разсъждения за бъдещето на работното място в редица сектори, като и експертите, и обикновените хора си задават въпроса ще имат ли AI технологиите положително въздействие на професионалния терен – или ни очаква по-мрачно бъдеще?
Предстоящият Закон за изкуствения интелект на Европейския парламент вероятно ще определи използването на AI в образованието, правоприлагането и управлението на служителите като „висок риск“, отбелязва The Guardian.
Джефри Хинтън, известен като „кръстника на AI“, наскоро подаде оставка от позицията си в Google, позовавайки се на опасения относно въздействието на технологията върху пазара на труда.
А в началото на май стачкуващите членове на Гилдията на американските сценаристи (WGA) обещаха на ръководителите: „AI ще замени вас, преди да замени нас“.

И все пак, според Филип Тор, професор по инженерни науки в Оксфордския университет, присъствието на хора на работното място ще остане от съществено значение.
„Индустриалните революции в миналото обикновено са водили до повече заетост, а не до по-малко“, казва Тор, цитиран от The Guardian. „Мисля, че ще видим как различните видове работни места се променят, но това е просто естествено развитие.“
Тор, който е научен сътрудник в Института Алън Тюринг в Лондон, сравнява въздействието на големите езикови модели (LLM) като ChatGPT с появата на текстовия процесор: изключително полезен инструмент, който ще промени фундаментално начина, по който работим.
Като цяло той е оптимист, че хората могат да съжителстват продуктивно заедно с такива технологии – и не е сам в това мнение. Много експерти в областта смятат, че с подходящите регулации автоматизацията може да има положително въздействие върху работното място.
Има, разбира се, и такива, които предричат по-мрачно бъдеще, в което работниците се оценяват от алгоритми и се заменят с AI инструменти. Широкият консенсус, за добро или лошо, е, че все по-голям брой индустрии вероятно ще бъдат трайно и структурно променени от марша на AI.
Здравеопазване
Досега използването на AI в медицината беше съсредоточено върху технологии като ЯМР сканиране, идентифициране на тумори и др., казва Тор. Провеждат се и изследвания за диагностика на деменция чрез смартфон. Приложенията могат да проследяват продължителността на времето, което отнема на потребителя да изпълни рутинна задача, като например намиране на контакт, и да маркират увеличението на това време като възможен признак на синдрома.
Всяко от тези приложения може да спести ценно време на лекарите и другa част от медицинския персонал. Въпреки това, Тор казва, че в бъдеще LLM ще имат най-голямо въздействие върху пациентите и практикуващите.
Той дава пример с пристигането в болница, след което пациентът отговаря на набор от въпроси и бива преместен в друга стая, само за да му бъде зададен същия набор от въпроси. Вместо това, обяснява той, отговорите могат да бъдат регистрирани чрез приложение, управлявано от AI, което след това ще предава информацията за всеки пациент на съответния екип.

Тор признава обаче, че въпреки ефективността си, диагностиката чрез алгоритъм – или наистина автоматизирана хирургия, каквато той си представя, че е вероятно да се развие – може да не се окаже популярна сред пациентите. Те все още ще искат да виждат човешкото лице на медицината.
В крайна сметка обаче големите и сложни организации, които трябва да изпълняват определени цели, могат да бъдат подпомогнати от AI, предлагащ планове и графици за намаляване на нарастващия натиск, пред който са изправени медицинските услуги по целия свят.
Образование
AI вече се използва в училища, колежи и университети, макар и по ограничен начин. Докато автоматизацията си проправя път все по-навътре в класната стая, Роуз Лъкин, професор дизайн, фокусиран върху обучението, в University College London Knowledge Lab, казва, че изборът, който правим сега, ще определи бъдещото ѝ въздействие.
„Има дистопична версия, в която оставяме твърде много работа на AI и в крайна сметка получаваме много по-евтина образователна система“, казва тя.
Само учениците и студентите от по-заможните семейства ще имат достъп до ценни взаимодействия с преподаватели и други личности, добавящи стойност към образованието им, наред с някои много умно интегрирани AI инструменти, смята Лъкин.
Затова тя се застъпва за бъдеще, в което технологиите облекчават натоварването на учителите, но не нарушават основната им мисия, както и не лишават от качествено общуване учениците в по-бедните райони. „Човешкото взаимодействие е нещо, което трябва да се цени, а не да се изхвърля“, казва тя.
Кол центрове
Известни с голямото си текучество на персонал заради стресиращата работна среда, кол центровете все повече ще се превръщат в домакин на това, което е известно като емоционален AI, смята Питър Мантело, професор по медии и киберполитика в Азиатско-тихоокеанския университет Ritsumeikan.
Използвайки разпознаване на интонацията на гласа, такива инструменти позволяват на персонала и мениджърите да преценят емоционалното състояние на своите клиенти и колеги. Това означава, че служителите биха могли да бъдат по-ефективни в общуването с клиентите, а мениджърите – да се грижат по-добре за персонала. Мантело обаче предупреждава, че технологията е и форма на наблюдение, защото идеята да бъдеш непрекъснато позитивен и отзивчив на работното място ще бъде все повече и повече свързвана с производителността. Звучи страшно мисълта, че да бъдеш оценяван на база на това колко позитивизъм излъчваш, вместо на свършена работа.
Растежът на такава технология има последици и за работещите в други сектори като връзките с обществеността и професиите в хотелиерството и ресторантьорството, където позитивното поведение отдавна е част от изискванията на работодателите.
„Мисля, че ще видим как емоцията играе още по-важна роля в създаването или измерването на идеята за добър работник”, казва Мантел.
Военна индустрия 
Робърт Спароу, професор по философия в Data Futures Institute на университета Монаш в Австралия, казва, че инвестициите на военната индустрия са високи и че все повече се разпространява вярването, че изкуственият интелект ще има основна роля във военните действия в бъдеще.
Въпреки въвеждането на полуавтономни дронове, танкове и подводници, към момента технологията се използва по-малко, отколкото хората предполагат. Това обаче вероятно ще се промени – особено за тези, които служат по море или въздуха, казва Спароу, отбелязвайки, че самолетите без пилот може да бъдат по-леки, по-бързи и по-маневрени, а използването им – по-евтино.“
Спароу също така вярва, че командите в крайна сметка биха могли да бъдат отправяни от AI, а не от висши офицери. Въпреки че хората ще продължат да участват във вземането на решения, възможността за пристрастност към автоматизацията – човешката склонност да се подчинява на машините – поражда опасения.
Автономната война, водена от разстояние, също може да доведе до промени във военната култура и начина, по който се възприема работата в сектора. На войниците често се приписват черти като храброст, милост и състрадание, докато боевете, управлявани от AI, „биха направили много трудно поддържането на тези илюзии“.
Разбира се, отстраняването на военния персонал има и положителни страни с оглед на това, че хората няма да бъдат изложени на опасностите от прекия бой. Спароу обаче сериозно се тревожи от бъдеще, в което хората играят по-малка роля от технологиите, вярвайки, че автоматизираните оръжейни системи биха могли един ден да въвлекат човечеството във война.
Той смята, че няма сценарий, в който АI да е нещо добро за работните места. „Идеята, че тези инструменти ще оставят същината на работата непокътната, често е маркетинг трик“, казва той. „Ако технологията се справя по-добре от човек на дадена позиция, защо трябва да наемаме хора?“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *