„Здравословните“ сгради – повече продуктивност и по-малко разхищение на енергия

Може би не се замисляме, но ние прекарваме около 90% от времето си на закрито в сгради – било то в офиса или вкъщи. Качеството на въздуха вътре някой път може да е пет-шест пъти по-лошо, отколкото е въздухът навън, коментира Бранимир Стефанов, основател и изпълнителен директор на Proptes, в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова по Bloomberg TV Bulgaria.

Най-често това става чрез проветряване, а в бизнес сградите чрез вентилация, като по този начин се пуска свеж въздух, който отново да направи оптимален микроклимат, при който човек се чувства и работи най-добре.

В България тепърва навлизат технологиите и мисленето за здравословните сгради. Proptes е българска компания, стояща зад цялостно решение за мониторинг на качеството на въздуха в сградите.  Системата ѝ на работа включва разполагането на  различни сензори, които измерват определени параметри на микроклимата като фини прахови частици, температура, влажност, летливи органични съединения, също и осветеността, както и шума.

Цялата информация, която е събрана от сензорите, влиза в облачна платформа, чрез която потребителят може в реално време да се осведоми какъв е микроклиматът в даденото помещение и да вземе необходимите мерки.

„Когато микроклиматът излезе от предварително създадените оптимални граници, системата ни известява. Това може да стане или чрез мобилното приложение, или в самата платформа”, разказа Стефанов.

„Мисля, че компаниите трябва да намерят сили и ресурси да инвестират в такива решения, защото по този начин се повишава продуктивността. Когато човек има оптимални условия да се труди, дава максимума от себе си. От друга страна те са свързани и с енергийната ефективност, защото когато поддържаме оптимални нива, не разхищаваме електрическа енергия”, допълни събеседникът.

Той посочи, че краткосрочните планове на компанията включват използването на все повече изкуствен интелект в програмата, тоест тя да може да подава сигнали и да дава по-добри и навременни съвети към потребителите, така че да си подобряват оптимално средата.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *