Мястото на България в ЕК е овакантено. Кой ще го заеме?

Около масата за срещи на Европейската комисия има празно място. Българският дясноцентристки политик Мария Габриел в понеделник подаде оставка като европейски комисар по иновациите и културата, защото е предложена за премиер на България и ще се опита да състави правителство след извънредните избори.

Има достатъчно имена, които биха могли да заемат овакантената позиция, пише Politico. Мястото е ценено от политиците, които подготвят кампанията си за европейски избори през 2024 г. С него те могат да подобрят профила си.

Попълването на поста зависи от нестабилното състояние на българската национална политика и може да отнеме седмици, ако не и месеци. Ако мястото изобщо бъде попълнено.

Габриел получи институционален мандат за съставяне на коалиционно правителство в понеделник, 15 май. Тя има време до 22 май да сключи сделка с другите парламентарно представени партии.

Усилията ѝ се сблъскват с препятствия. Две антикорупционни партии – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, няма да подкрепят кандидатурата на бившия еврокомисар за съставяне на правителство. Това са двете партии, с които партията на Габриел ГЕРБ цели да постигне споразумение за кабинет.

Номинирането на нов еврокомисар ще почака до встъпването в длъжност на новото правителство. Дори тогава е малко вероятно това да е първата задача в списъка на министър-председателя. Страната има по-големи и по-спешни проблеми за решаване.

България е в разгара на големи политически катаклизми, след като пет последователни вота за две години не успяха да създадат стабилна коалиция, пише Politico. Тази седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се сблъска с нови проблеми – главният прокурор на България Иван Гешев, по време на 40-минутна пресконференция, заплаши да огласи информация за скандал с Борисов. Досега двамата бяха най-близки съюзници, посочва изданието.

Борисов определи обвиненията на Гешев като „нелепи“, а Мария Габриел застана зад него.

Докато представители на ЕС следят отблизо напрегнатите преговори в София, едно име в Брюксел изгрява като фаворит за овакантения пост – българският член на Европейския парламент Ева Майдел, която също е член на ГЕРБ, има парламентарен опит по цифровите въпроси и добра репутация в кръговете на ЕС. Освен това е и жена, което е важно за председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, която издигна равенството между половете в ключов елемент от управлението ѝ.

Самата Мейдел отхвърли твърдо всякакви спекулации за заемането на поста. В публикация във Facebook тя посочва, че разговорът по темата би бил „ненавременен и до голяма степен неадекватен“, както и че не иска да участва в него. Тя е отказала да коментира пред медията.

Ако Мария Габриел не успее да състави правителство, изборът на нов еврокомисар може да падне върху други партии.

Остава и вариантът България да реши изобщо да не сменя Габриел.

Когато комисарите Андрус Ансип от Естония и Корина Крецу от Румъния получиха места в парламента на изборите през 2019 г., Комисията предложи постовете им да останат незаети. Страните членки тогава се съгласиха, защото само няколко седмици по-късно в длъжност трябваше да встъпи новият председател.

Работата на Габриел се поема от членовете на Комисията Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас, като Вестагер отговаря за иновациите и изследванията, а Схинас – за образованието и културните въпроси. Кабинетът на Габриел е в процес на разпускане.

Евентуален нов кандидат за поста на Габриел трябва първо да получи одобрението на Фон дер Лайен и да премине изслушване в парламента.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *