План Б на Путин: Доналд Тръмп

През цялата си кратка, но богата на събития политическа кариера, Доналд Тръмп многократно е показвал своята симпатия към руския президент Владимир Путин. Наблюдателят на Северна Америка на BBC Антъни Зуркър пише за последствията от евентуално връщане на Тръмп на власт – План Б на Путин – така материалът нарича един от възможните резултати на президентските избори в САЩ.

На срещата на върха Русия-САЩ във Финландия през 2018 г. Тръмп реши да повярва на думата на Путин, за да отрече руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г., като напълно пренебрегна собствените американски разузнавателни доклади, които твърдят обратното.

Ако Тръмп се върне в Белия дом, едно по-благосклонно отношение към Русия вероятно отново ще се превърне в крайъгълен камък на външната политика на САЩ. Нещо повече, такъв курс е готов да получи подкрепа от повечето републикански избиратели и някои членове на тази партия в Конгреса. И последните коментари на Доналд Тръмп потвърждават това.

Бившият президент каза, че може да сложи край на войната за 24 часа, но не каза как.

Той отказа да отговори на въпроса дали иска Украйна да спечели. Също така постави въпроса за цената на военната помощ. „Ние дори нямаме оръжие за себе си, а раздаваме толкова много“, каза той, обвинявайки европейските страни, че не допринасят достатъчно.

Въпреки че Конгресът на САЩ одобри милиарди долари финансиране за Украйна за дълъг период от време, като президент Тръмп може да забави или дори да прекрати тази подкрепа. Той вече е правил това, когато беше в Белия дом: Конгресът одобряваше военна помощ и той се намесваше.

Някои от колегите му републиканци побързаха да осъдят забележките на Тръмп относно оръжията за Украйна, но е възможно – а и дори вероятно – подкрепата на САЩ за Киев да приключи напълно, ако Тръмп бъде преизбран през ноември 2024 г. Или най-малкото тази подкрепа вече да не бъде безусловна. Няма да ги има и онези титанични усилия, които Вашингтон положи досега, за да поддържа единен фронт с европейските съюзници по въпросите на антируските санкции.

Във Великобритания, която засилва помощта си за Украйна, включително предостави ракети с голям обсег, се страхуват от тъжните последици от нов президентски мандат на Тръмп.

Ако Тръмп спре доставките на оръжие за Киев, войната ще приключи при условията на Русия, което е най-лошият кошмар за Запада, казва сър Алекс Йънгър, бивш шеф на британското разузнаване MI6.

Путин не е имал план Б, когато нахлу в Украйна, според Йънгър, но сега вече може го очакваме.

Краят на помощта ще бъде ли край на войната?

Сред самото американско общество вече я няма онази подкрепа за Украйна от началото на войната. Проучване на Pew Research тази седмица показа, че повече американци биха искали американските власти да се фокусират повече върху вътрешните проблеми.

Но Джефри Трейстман, професор по национална сигурност в Университета на Ню Хейвън в Кънектикът, не е убеден, че краят на американската помощ автоматично означава поражение на Украйна. Според него войната може да продължи години или десетилетия.

„За тяхна чест украинците показаха невероятна решителност да се бият с руснаците и да се противопоставят на инвазията, дори и когато, в началото на войната, международната подкрепа беше оскъдна. Те имат потенциал, дори и ако САЩ спрат да им помагат“, казва Трейтсман.

Дори и Киев да се притеснява, прикрива това добре. Ден след като Тръмп направи своите коментари, украинският президент Володимир Зеленски каза пред BBC, че няма притеснения относно изборите в САЩ през 2024 г.

„Изборите в САЩ ще се проведат след една година, кой знае къде ще бъдем тогава всички. Вярвам, че дотогава ще сме спечелили“, каза той, като даде да се разбере, че не вярва в отслабването на отношенията между Украйна и САЩ.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *