Показаха руския електромобил „Атом”, нищо от механиката му не е готова

В Москва бе представен електромобилът „Атом” с пробег 500 км! Нека половината от читателите не избързват с празненствата и да оставят шампанското все още в хладилника. Моделът на снимките е все още прототип, а това в Русия означава, че има да бъде извървят още много дълъг път, за да видим (евентуално) серийния модел.

Обещанията са, че това ще стане през 2024 г., а в края на същата година ще започне и серийното му производство. Продажбите ще залеят страната през 2025 г. Чакаме да отчетем интереса, дано не е като към „Москвич 3е”.

 

В момента руският стартъп и китайски партньори разработват платформата, мотори,батерия, контролната електроника и софтуер. С други думи казано: моделът на снимките е една черупка, празна от съдържание.

Създателите на проекта правят не само електромобил, а цяла „цифрова среда за нов вид мобилност”, което може да се види на сайта на компанията.

 

Иначе „Атом” трябва да бъде направен на собствена мащабируема платформа, която ще позволява да се правят и пълноприводни модели. Серийният модел обаче ще е със задвижване само на задната ос.

Технологичната джаджа за младото поколение е дълга 3995 мм, широка е 1780 мм и е висока 1615 мм. Това значи, че е по-голям от изходния макет „Кама-1”. Макар дължината му да е под 4 метра (с около 170 мм по-къс е от Lada XRay), създателите му обещават, че интериорът ще предлага простор като на колите от сегмент C/D. Ключов елемент от дизайна са противоположно отварящите се врати и липсата на централен панел и централен тунел.

 

 

 

Редактор: Пламен Георгиев

 

Източник: CarMarket.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *