Предлагат повече пари за втората година от майчинството

Обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст да бъде обвързано и равно на минималната работна заплата за страната, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени в Народното събрание от БСП.

Целта е трайно да се уреди размерът на обезщетението, обясняват депутатите.

Един от аргументите им е демографската криза в страната, като броят на новородените е спаднал от близо 81 000 през 2009 г. до 58 678 през 2021 г. или с над 22 200, като тази тенденция е трайна.

Според тях намаляващата раждаемост се дължи на нарастващата нестабилност и несигурност на младите хора за тяхното бъдеще. От левицата напомнят, че при последното редовно правителство е постигнат консенсус размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст да е равно на минималната работна заплата.

Така за 2022 г. и до момента за 2023 г. обезщетението беше определено на 710 лева, но сега минималната заплата вече  е 780 лева.

 

istock
istock

 

По данни на НСИ броят на осигурените лица, получаващи обезщетение за отглеждане на дете до 2 години е малко под 30 000. Така допълнителните средства по бюджета на ДОО за увеличаване на обезщетението, са в размер на 96 млн. лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *