Русия с рекорд по износ на петрол

През април Русия е изнесла повече петрол и петролни продукти, отколкото през всеки друг месец от началото на специалната операция в Украйна през февруари миналата година. Това се посочва в доклад на Международната агенция по енергетика.

През април Русия е продавала 8,3 милиона барела гориво на ден, което е с 50 000 барела повече от предишния рекорд от февруари миналата година. През 2022 г. Русия е продавала средно по 7,7 милиона барела на ден на ден, през 2021 г. – 7,5 милиона барела на ден.

Увеличението на доставките показва успеха на Русия в намирането на нови купувачи за своя петрол след въвеждането на европейското ембарго – почти 80% от доставките през април са от Китай и Индия. МАЕ приписва ръста на износа, наред с други неща, на рекордното търсене на петрол в Китай.

В същото време приходите от продажба на горива през април са с 27% по-ниски в сравнение с април миналата година, сочи оценка на МАЕ. Това се дължи на спада на световните цени на петрола, както и на отстъпката за руското гориво заради тавана на цените, въведен от Г-7 и ЕС.

В същото време отстъпката започна да намалява, отбелязаха от МАЕ, тъй като Русия разшири достъпа си до плавателни съдове, които може да не са обект на западни ограничения.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *