67 години е средната възраст на милиардерите, показва ново проучване

Докато по-младите технологични милиардери като 51-годишния Илон Мъск и Марк Зукърбърг, на 39 г., доминират в заглавията, свързани с най-богатите хора в света, по-голяма част от тях всъщност са над пенсионната възраст, според ново проучване, цитирано от CNBC.
В момента средната възраст на общо 3194 милиардери в света е 67 години, съобщава компанията за данни Altrata в доклад, публикуван в сряда.
42% са на възраст над 70 години, а по-малко от 10% са на възраст под 50 години, сочи доклада на Altrata.
Макар че технологичните вундеркинди, както и музикалните и спортните знаменитости, получават най-голямо внимание, милиардерите са предимно застаряващи предприемачи, като Уорън Бъфет, на 92 г., и Бернар Арно, на 74 г.
Според доклада на Altrata средната възраст на милиардерите в света всъщност леко се е увеличила през последните пет години.
„Много от по-младите милиардери са направили своето богатство в сферата на технологиите, която е индустрия за бързо създаване на богатство, и за това получават много медийно внимание“, коментира Мая Имберг, старши директор и ръководител на анализите в Altrata. По думите ѝ в повечето случаи натрупването на богатство отнема много време, освен ако не е наследено.
Различните възрастови групи милиардери имат различни източници на богатство 
21% от милиардерите под 50 години са направили състоянието си в банковия/финансов сектор, а 20% – в сферата на технологиите.
Милиардерите на възраст между 50 и 70 години са направили по-голямата част от парите си в банките и финансите (24%) и промишлеността (8,3%), докато тези над 70 са направили своите милиарди от финанси (18%), промишлени конгломерати (11%) и недвижими имоти (8,3%).

Броят на милиардерите в света е намалял с 3,5% през 2022 г. до общо 3194, според Altrata. Въпреки че числото може да се е стабилизирало или дори леко да се е повишило тази година с нарастването технологичния сектор, според доклада спадът през 2022 г. е първият от 2018 г. насам.
Северна Америка отбелязва спад от 2,3% до 1011 милиардери, Азия – 7,1%, а Европа – 2,2%.
САЩ все още имат най-много милиардери в света – 955, което представлява почти една трета от всички най-богати хора в света. Китай е имал 357 милиардери към края на 2022 г.
Жените все още представляват малък дял от милиардерите – 12,5%, според доклада. И все пак като група те са по-млади от своите колеги мъже – 18% от жените милиардерите са на възраст под 50 години.
В Ню Йорк живеят най-много милиардери (136), според доклада. Хонконг е на второ място (със 112), следван от Сан Франциско (84), Москва (76) и Лондон (75).
Въпреки че 4-те от първите най-населени с милиардери 15 града са в САЩ, световното богатство бързо се разпространява в други страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *