Йотова към български ученици в чужбина: Бъдете горди, че принадлежите на българския народ, роден от словото и буквите

Близо 60 ученици от 1 и 2 клас от 24 български неделни училища в 9 държави участваха в целодневен конкурс по четене на български език

„Независимо къде живеете по света, бъдете горди, че говорите един от най-древните езици в Европа – българския. Бъдете горди, че принадлежите на българския народ, роден от словото и буквите, от писмеността, книжнината и културата. Благодарение на България днес над 320 млн. души пишат с кирилските букви.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства в град Арма, Северна Ирландия, участниците в седмото издание на Междуучилищния конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина „Аз Буки Веди“. Близо 60 ученици от 24 български неделни училища в 9 държави участваха в целодневния конкурс, чийто домакин беше Първо българско училище „Иван Вазов“. Започнало като идея от Кьолн, за първи път състезанието се проведе извън Германия.

Вицепрезидентът благодари на учителите за професионализма и всеотдайността, с които учат на български език българчетата в чужбина. „Вашата мисия е безценна – чрез българския език предавате на децата българското самосъзнание и идентичност“, посочи Йотова. „Голям и добър екип, свързан от любовта към всичко българско – това са учителите и родителите. Защото без подкрепата на родителите и най-добрият учител не би бил успешен“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова подари на победителите в конкурса детски книжки и настолни игри, а за библиотеката на училище „Иван Вазов“ – речници и книги на български класици.

По-късно вицепрезидентът проведе среща с представители на български училища в чужбина и родители, на която бяха обсъдени предизвикателствата пред българското образование в чужбина.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *