Рафтъри подкрепят изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле

Рафтинг клуб Rafting.bg, който извършва и развива спортна и туристическа дейност във водите на Струма в Кресненското дефиле, подкрепя довършването на АМ Струма през дефилето. Това стана ясно от позиция на клуба, която беше качена на сайта им.

„Провокирани от протестите срещу довършването на АМ Струма през Креснеснкото дефиле, ние от Rafting.bg, като собственици на рафтинг клуб, развиващ спортна и туристическа дейност по река Струма, изразяваме нашата категорична позиция, че ПОДКРЕПЯМЕ изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле“.

Според тях довършването на магистралата е изключително важно за техния бизнес, тъй като значително ще улесни достъпа на хората, посещаващи обекта им.

„Всеки един вариант извън одобреният ще отдалечи далеч във времето довършването на АМ Струма, което ще се отрази изключително негативно на работата ни“ смятат рафтърите.

Публикуваме цялата позиция на рафтинг клуб Rafting.bg:

„Провокирани от протестите срещу довършването на АМ Струма през Креснеснкото дефиле, ние от Rafting.bg, като собственици на рафтинг клуб, развиващ спортна и туристическа дейност по река Струма, изразяваме нашата категорична позиция, че ПОДКРЕПЯМЕ изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле.

Смятаме, че вариантът с разделени трасета в двете посоки не позволява интервенция и строителство върху коритото на река Струма. Същевременно ненамесата в руслото на реката ще опази биоразнообразието, естествения ландшафт и природните дадености. Така ще се създадат възможности, не само за съхранение, но и за развитие на рафтинг туризма.

Освен това довършването на АМ Струма значително ще улесни достъпа до района, където развиваме дейността си. Преди изграждането на настоящата част от АМ Струма придвижването с автомобил до Благоевград и Кресна отнемаше повече от три часа. Към момента това разстояние е преодолимо за час. Ако автомагистрала Струма бъде продължена до ГКПП Кулата, това ще спомогне за развитието на района и в същото време ще направи пътуването много по-бързо и безопасно.

Всъщност безопасното и спокойно пътуване е изключително важно за нашия бизнес. То е важна предпоставка, защото подобен тип активности на открито като трекинг, рафтинг и други, каквито провеждаме в района на Струма, предполагат работа с клиенти по предварително записан график. Тоест за клиентите е важно да могат да пътуват бързо, удобно и безопасно по пътя до нашата рафтинг база и обратно към дома или мястото, където са отседнали.

Важно е да могат да преценят правилно времето за придвижване, без да попадат в безкрайни и изнервящи задръствания на идване или тръгване, за да запазят доброто си настроение преди и след преживяването във водите на Струма.

Естествено, при реализиране на проекта с разделени трасета, връщането на клиентите в базата след преминаване на рафтинг трасетата, би означавало по-дълъг път в сравнение с настоящия, но това е малко неудобство в сравнение с ползите, които ще са налице вследствие на един по-добър път – магистрала с две платна.

Всеки един вариант извън одобреният ще отдалечи далеч във времето довършването на АМ Струма, което ще се отрази изключително негативно на работата ни.

Надяваме се, че нашето мнение – на хора реално работещи по река Струма, ще бъде взето под внимание и довършването на АМ Струма да стане факт в най-близко бъдеще.“

Позицията е качена на сайта на клуба

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *