Сарафов: Ангел Христов е влязъл през зелена граница

Той подчерта, че отношенията му с Гешев са се влошили заради разминаване

По времето на Борис Велчев като главен прокурор Сарафов е ръководил екипа, разследвал дейността на братя Галеви. Христов е влязъл в България през зелена граница. Така Борислав Сарафов коментира и новината за смъртта на Ангел Христов, единия от т.нар. братя Галеви.

Заместник-главният прокурор коментира и „Барселонагейт“. „Делата за чекмеджетата и Барселона са под личния контрол на главния прокурор и когато отношенията му с Бойко Борисов се обтегнат, той задава ритъма на разследване“, каза той.

„Иван Гешев влияе пряко на вътрешното убеждение на наблюдаващите прокурори по важните дела. Тези дела, които в момента се активизират, се съгласуват лично с него. Нали не смятате, че наблюдаващите прокурори по собствена воля изведнъж са решили да се активизират и да форсират активно разследването… Сега се наблюдава активизиране на такава практика. Наблюдаваме тежко извращение и използване на институцията „прокуратура“ в полза на личния интерес на Иван Гешев. Това е недопустимо и може би касае злоупотреба с права“, посочи Сарафов.

И подчерта, че отношенията му с Гешев са се влошили заради разминаване – Сарафов е очаквал нормално работно и професионално ниво, докато Гешев, според него, очаквал сервилност и сляпо подчинение.

„Когато открито на пресконференция той ме нападна, аз трябваше да се защитя по някакъв начин. Очевидно има негативно отношение към мен, което тогава извади на показ… Откакто се разбра, че ще има механизъм за контрол и разследване на главния прокурор, отношенията между Гешев и политическата класа се нагнетиха“, обясни Сарафов.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *