Вагнер се готви да предаде тежкото си въоръжение, твърдят руските военни

Министерството на отбраната на Русия заяви във вторник, че паравоенната групировка Вагнер, която започна бунт миналата седмица, се готви да предаде тежкото си въоръжение, което е индикация, че може да бъде разпусната като автономна сила през следващите дни, пише The Wall Street Journal.
Президентът Владимир Путин каза в понеделник, че членовете на Вагнер, които искат да подпишат договори с руската армия, са добре дошли да се присъединят, докато други могат да се приберат у дома или да последват лидера на групата Евгений Пригожин в неговото изгнание в Беларус.
Няма потвърждение, че Вагнер, която наброява 25 000 войници според оценката на Пригожин, наистина се готви да се разоръжи. Арсеналът на групата включва танкове, самолети, гаубици, ракетни системи за многократно изстрелване и батареи за противовъздушна отбрана, които бяха използвани за свалянето на шест руски хеликоптера и един самолет от въздушния команден център в събота, докато колоните на Вагнер бързо се придвижваха към Москва, посочва WSJ.

Съгласно сделка, постигната с посредничеството на президента на Беларус Александър Лукашенко, която извади Русия от ръба на гражданската война, Пригожин в събота вечер се съгласи да спре това, което той описа като „марш на справедливостта“ и прие, поне засега, да отиде в Беларус.
Във вторник сутринта руската Федерална служба за сигурност съобщи, че е затворила наказателното дело срещу метежниците на Вагнер. В същото време реактивен самолет Embraer Legacy 600, свързан с Вагнер, е бил забелязан от службите за наблюдение на полета да напуска южния руски град Ростов – който беше превзет от Пригожин в събота – и да каца на беларуското летище Мачулищи близо до Минск. Нямаше потвърждение, че Пригожин е на борда, посочва WSJ.
Кремъл заяви днес, че не разполага с информация за местонахождението на Пригожин, предаде Reuters.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на редовния си всекидневен брифинг, че споразумението за прекратяване на бунта се изпълнява и че президентът Владимир Путин винаги държи на думата си. Той каза, че не знае колко бойци на Вагнер ще подпишат договори с министерството на отбраната след сделката.
Песков заяви също, че не е съгласен с „псевдоспециалистите“, според които метежъг през уикенда е разклатил позицията на президента Владимир Путин.
За момента няма предпоставки за мирни преговори между Русия и Украйна, каза още говорителят на Кремъл.
Москва е казвала, че при евентуални мирни преговори трябва да се вземат предвид „новите реалности“, като имаше предвид, че Киев трябва да признае обявената през септември анексия от Русия на четири украински области. Украйна и Западът обаче отхвърлят това условие. Киев заяви, че няма да преговаря с Москва, докато и последният руски войник не напусне Украйна, отбелязва Reuters.
Президентът на Беларус Александър Лукашенко междувременно заяви, че е предложил своето посредничество, защото Беларус не би оцеляла при конфликта в Русия. „Моята позиция е: ако Русия се разпадне, всички ние ще бъдем под нейните останки и всички ще умрем“, каза той.
Нямаше победители в съботната криза, добави Лукашенко. „Не правете герой нито от мен, нито от Путин, нито от Пригожин, защото оставихме ситуацията да излезе извън контрол, мислехме, че ще се разсее от само себе си, а не се случи така“, каза Лукашенко. „Няма герои в тази ситуация.“
В предизвикателен аудио запис, публикуван в понеделник, Пригожин не се разкайва, като казва, че реакцията му е била предизвикана от решение на руското министерство на отбраната да постави всички частни военни компании, включително Вагнер, под пълен контрол на редовните въоръжени сили до 1 юли. Между 1% и 2% от хората на Вагнер са се съгласили да подпишат договора, познавайки некомпетентността на министъра на отбраната Сергей Шойгу, каза Пригожин.
Интегрирането на Вагнер в редовната руска армия би „довело до пълна загуба на боен капацитет“, каза Пригожин. „Опитни бойци и командири ще бъдат разпръснати и превърнати в пушечно месо, без да могат да използват своя боен потенциал и боен опит.“
Все пак, казва Пригожин, Вагнер е планирала да стигне до щаба на Южния военен окръг на Русия в Ростов и публично да предаде тежките си оръжия на 30 юни – план, който е бил провален от атаката на руската армия срещу лагерите на Вагнер в петък по думите на Пригожин. Около 30 бойци на Вагнер са били убити при тези ракетни и хеликоптерни удари, според изказванията на лидера на групата.
Много руснаци бяха разочаровани, че настъплението към Москва спря, коментира Пригожин, „защото, освен борбата за нашето съществуване, те видяха в марша на справедливостта подкрепата към борбата срещу бюрокрацията и други заболявания, които поразяват страната ни“.
Вагнер беше единствената руска формация, която успя да напредне в Украйна от миналото лято, превземайки град Бахмут след месеци на тежки битки, които убиха десетки хиляди войници, посочва WSJ.

В телевизионни изяви в понеделник вечерта Путин изключи възможността да направи изключение за Вагнер, като за пореден път осъди „организаторите на бунта, които, докато предаваха собствената си нация, предадоха и онези, които бяха въвлекли в това престъпление.“
Повечето войници на Вагнер, каза Путин, са патриоти, които са доказали своята смелост в Украйна. „Избирайки бъдещето си, аз съм сигурен, че те ще постъпят като воини на Русия, които са разбрали своята трагична грешка.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *