Варненският балет танцува на най-новата музикална сцена в Париж

Балетната трупа на Държавната опера във Варна е първата балетна формация от България, която танцува в La Seine Musicale – най-новата музикална сцена в Париж, наричана архитектурната икона на XXI век. Под патронажа на съпругата на президента на България – Десислава Радева, варненските балетни артисти представиха в три поредни вечери постановката на хореографа Сергей Бобров „Лебедово езеро“ от Чайковски, с оркестър на ДО Варна, под диригентската палка на Петър Тулешков. Екипа придружава Даниела Димова, директор на Театрално-музикалния продуцентски център Варна, научи ДУМА от Виолета Тончева, пиар на ТМПЦ Варна.

В най-новата си интерпретация на „балета на балетите“ известният хореограф и режисьор се завръща към оригиналния замисъл на Чайковски, преиначен в придобилата световна популярност първа хореографска версия на Мариус Петипа. Ролята на Одета/Одилия изпълняват не една, а две балерини и това е само един от акцентите в новото „Лебедово езеро“, което възкръсва в своя първоначален замисъл най-напред в Париж.

Този съвременен поклон пред балетния шедьовър кореспондира и с идеята на архитектите Shigeru Ban и Jean de Gastines да създадат такова съвременно пространство, което след Айфеловата кула и Центъра „Помпиду“ да бъде новият притегателен център за високо изкуство. Най-впечатляваща е стъклената яйцевидна аудитория, която, захранвана от фотоволтаични панели на мобилна конструкция, следва пътя на слънцето в интервали от 15 минути.

„Лебедово езеро“ ще види и варненската публика на 30 юни във фестивала „Опера в Летния театър – Варна 2023“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *