Във Великобритания назрява ипотечна катастрофа

Във Великобритания назрява ипотечна катастрофа, тъй като милиони хора са изправени на ръба на несъстоятелността. Това засилва натиска върху британското правителство да направи повече, за да помогне на домакинствата в затруднено положение, пише CNBC.
Миналата седмица Bank of England повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта до 5% – по-голямото от очакваното увеличение е 13-ото поредно, извеждайки основния лихвен процент на централната банка до най-високото му ниво от 2008 г.
Изненадващият ход, който има за цел да намали инфлацията, ще засегне милиони собственици на жилища, тъй като лихвените проценти по много ипотеки в Обединеното кралство са пряко свързани с основния лихвен процент на централната банка. Наемателите вероятно също ще усетят увеличение на разходите си, защото наемодателите, които купуват имоти с цел отдаване под наем, ще имат по-високи плащания по ипотеките.
Националният институт за икономически и социални изследвания (NIESR), водещ независим мозъчен тръст, изчислява, че последното увеличение на лихвения процент от Bank of England ще доведе до изчерпване на спестяванията на 1,2 милиона домакинства в Обединеното кралство (4% от домакинствата в цялата страна) до края на годината поради по-високи разходи по ипотеките.
Това би увеличило дела на неплатежоспособните домакинства до близо 30% (около 7,8 милиона), като най-силно въздействието ще бъде усетено в Уелс и Североизточна Англия, посочва NIESR.
„Увеличаването на лихвените проценти до 5% ще тласне милиони домакинства с ипотеки към ръба на несъстоятелността“, коментира Макс Мозли, икономист в NIESR. „Никой кредитор не би очаквал едно домакинство да издържи на шок от такъв мащаб, така че и правителството не би трябвало да очаква това.“
В петък финансовият министър на Обединеното кралство Джереми Хънт се срещна с големи банки и компании от строителния сектор, за да обсъди с тях задълбочаващата се ипотечна криза в страната.
Хънт каза, че с банките, ипотечните кредитори и Органа за финансово поведение са били договорени три мерки, включително временна промяна на ипотечните условия и обещание, че кредитните рейтинги на потребителите няма да бъдат засегнати при спорове с техния кредитор.
Министърът каза още, че за тези, които са изложени на риск да загубят дома си, кредиторите са се съгласили на 12-месечен гратисен период, преди да бъде постановено принудително освобождаване на имота.
„Мерките трябва да предложат комфорт на онези, които се тревожат за високите лихвени проценти, и подкрепа за тези, които наистина изпадат в затруднение“, каза Хънт, добавяйки, че правителството няма да промени решимостта си относно премахването на високата инфлация. „Това е единственият начин, по който в крайна сметка можем да облекчим натиска върху семейните финанси и бизнеса“, коментира той.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак призна малко след повишаването на лихвения процент от Bank of England, че мисията на правителството да намали наполовина инфлацията до 5% до края на годината е станала по-трудна и добави, че правителството ще остане непоколебимо в курса си и ще се придържа към плана си.
Рейчъл Рийвс, министър на финансите в сянка от опозиционната Лейбъристка партия, разкритикува този подход на правителството към ипотечната криза, наричайки го „хаотичен“.
„Лейбъристите няма да стоят настрана, докато милиони са изправени пред ипотечна катастрофа, причинена от торите на Даунинг стрийт“, написа Рийвс в Twitter.
„Предстои много ипотечна болка“
Гуверньорът на Bank of England Андрю Бейли каза, че повишаването на лихвените проценти е необходимо, за да продължи битката срещу упорито високата инфлация.
Официалните данни, публикувани преди срещата на банкерите, показаха, че годишната инфлация е нараснала с 8,7% през май, надхвърляйки очакванията и оставайки далеч над целта от 2% на централната банка.
„Знаем, че е тежко – много хора с ипотеки или заеми ще бъдат разбираемо притеснени какво означава това за тях“, каза Бейли. „Но ако не повишим лихвите сега, по-късно може да стане по-лошо.“
The Resolution Foundation, мозъчен тръст, фокусиран върху проблемите, пред които са изправени домакинствата с ниски и средни доходи, предупреди, че дори и с последното увеличение на лихвените проценти, проблемите за кредитополучателите далеч не са приключили.
Текущото пазарно ценообразуване предполага, че домакинствата, които повторно ипотекират през 2024 г., трябва да са готови за годишно увеличение на ипотечните сметки от средно £3000 ($3813) или повече.
„Предстои много ипотечна болка и голяма част от нея ще се появи по време на подготовката за изборите през 2024 г.“, казва Торстен Бел, главен изпълнителен директор на Resolution Foundation.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *