Заможни купувачи превръщат Пулия в един от най-нажежените имотни пазари в Италия

На сенчесто място близо до нов плувен басейн архитектът от Северна Италия Паоло Джента наблюдава своя южноиталиански мечтан проект – луксозен ваканционен комплекс, служещ на три поколения от голямото му семейство от Торино, който създал в Пулия – областта обхващаща „тока“ на италианския Ботуш, пише Wall Street Journal.

В горещ пролетен ден, над чаша местно розе и паста с домати 64-годишният Джента си спомня първата си среща преди повече от десетилетие с окъпания в слънце имот, който купил на етапи между 2012 г. и 2015 г. за 537 400 долара, а след това ремонтирал до 2022 г.

„Един приятел ме доведе тук“, казва той за имота, който тогава бил в руини. „Но веднага ми хареса, сякаш винаги съм знаел за него“, допълва Джента.

Той вложил около 1,075 млн. долара, за да осъществи идеята си за ремонт на три съседни постройки, датиращи най-малко от 18-и век, както и 236 400 долара за тучната зеленина. Той и кланът Джента смятат да използват седемте спални в комплекса, разпределени в две сгради, няколко месеца в годината. Третата сграда, параклис в бароков стил, е идеалното място за обяд на прохлада в горещ ден.

Джента е един от многото притежатели на луксозни жилища, които променят Пулия. Преди време областта е отдалечено и бедно кътче на Италия, но днес започва да се превръща в олицетворение на луксозния живот. Исторически каменни къщи преминават през високотехнологичен ремонт, а традиционните селски къщи с конусовидни покриви са превръщани в луксозни домове.

Пулия е една от малкото области в Южна Италия, заедно с област Кампаня, които развиват надежден сектор на луксозни имоти. Според сайта Idealista.it цените на жилищата сега достигат средно около 1300 евро на кв. м, което е над нивото им в близките Базиликата, Калабрия и Абруцо.

Луксозните имоти са съсредоточени в две области. Едната, Вале д’Итрия, е земеделска долина между Бари, най-големия град в Пулия, и Остуни, стар, живописен град на хълма. Хиляди малки и големи къщи са изникнали в хълмистата област, създавайки отличителна селска картина. По на юг, около бароковия град Лече, се намира Саленто, където е комплексът на Джента. По-равнинен и по-топъл, с едновременен достъп до плажовете както на Адриатическо, така и на Йонийско море, Саленто предлага по-голямо уединение.

Според Idealista провинция Бриндизи в Пулия, която включва голяма част от Вале д’Итрия, отчита най-силния ръст на цените в региона от 9,2% между май 2022 и май 2023 г. Най-скъпата продажба през 2022 г. беше къща в Саленто с площ от 600 кв. м, недалеч от комплекса на Джента, продадена за 3,78 млн. долара.

Вале д’Итрия привлича големи имена от модата в Милано като МарияКристина Бучелати, която работи за семейната си компания за луксозни бижута, сега собственост на Richemont. В същото време Саленто привлича холивудски звезди – сред местните собственици на жилища са актрисата Хелън Мирън и съпругът ѝ режисьор Тейлър Хекфорд. В Саленто, близо до самия край на „тока“, ремонтиран замък с 12 спални с голяма градина има офертна цена от 3,56 млн. долара.

Пулия като цяло става все по-достъпна. Тя е част от високоскоростна влакова мрежа в Италия и има две международни летища.

Често от купувачите на жилища в областта се изисква търпение. Джента трябвало да сглобява комплекса си от осем различни собственици, някои от които са притежавали имотите си от години.

Рула Ал Амад и Джеймс Уудс, живееща в Милано палестинско-американска двойка, разширили портфейла си в Пулия. Те купили първия си дом във Вале д’Итрия през 2006 г.,, когато платили скромните 129 хил. долара, за да купят порутена къща. В следващите две години вложили още 295 хил. долара, за да създадат ваканционно жилище с площ от 185 кв. м.

Разбрали, че домът е станал твърде малък за четиричленното им семейство, двамата платили 537 хил. долара през 2018 г. за близка порутена къща. След това вложили още 1,57 млн. долара в ремонт, който приключил тази пролет. Те завършили комплекс, в който спокойно могат да спят до десет души.

Ал Амад, която разказва в новата си всекидневна, подчертаваща 500-годишната традиция на местните да използват варовик при строителството на къщи, няма търпение да дойде зимата. „Ходим в Мичиган за Коледа, но се връщаме в Италия за Нова година. Мисля, че можем да организираме голямо новогодишно парти тук“, споделя тя за традициите им със съпруга ѝ от Средния запад и двамата им синове в юношеска възраст.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *