Замък за $37 000 и остров за $190 000. На пазар за имоти в Шотландия

Един обширен шотландски замък се продава за малко над 30 000 паунда (37 000 долара), но има уловка – според настоящите собственици за реставрацията му са необходими още поне 12 милиона паунда (14,8 милиона долара).

Разположен на Фетлар, четвъртия по големина от Шетландските острови, Brough Lodge се намира в една от най-отдалечените части на Обединеното кралство. До него се стига с ферибот от континенталната част на Шетландските острови, която от своя страна е на час и половина полет от Единбург или на три часа и половина от Лондон.

Според уебсайта на Асоциацията на общността на Фетлар, пише в сайта си CNN, на острова живеят около 69 души, което е увеличение спрямо 48 в началото на 2009 г.

Сгушен в склона на хълм, замъкът е с изглед към ливадите на Фетлар и скалисти райони, простиращи се до морето, както и към околните острови.

Brough Lodge е построен през 1825 г. от местния търговец Артър Никълсън в готически стил, за който се твърди, че е повлиян от европейските му пътувания. От 70-те години на миналия век сградата е празна, но преди около 10 години настоящите ѝ собственици – Brough Lodge Trust, я укрепяват с ветро- и водонепроницаема облицовка след кампания за набиране на средства.

Освен къща комплексът има вътрешен двор, няколко оградени със стени градини и овална кула, използвана някога като обсерватория и построена на мястото на уникален за Шотландия вид кръгла сграда от желязната епоха.

Амбиция за „убежище от световна класа

Към днешна дата Brough Lodge Trust търси „филантроп предприемач“, който може да превърне замъка в „убежище“ с 24 спални, и вече е получил няколко заявления за интерес, посочва CNN и цитира директора на тръста Дрю Ратър:.

„Няколко потенциални инвеститори са се свързали с нашите агенти по продажбите, като някои от тях са пътували до Фетлар, за да разгледат замъка и да обсъдят възможностите с попечителите. Един потенциален купувач представи подробно предложение и ние го проучваме, но въпреки това все още бихме искали да чуем и други филантропи предприемачи, тъй като бихме искали да постигнем възможно най-добрия резултат както за сградата, така и за общността във Фетлар.“

Тръстът се надява, че „убежището“ ще привлече гости, които желаят да се включат в различни културни дейности, включително изработване на текстил, с което е известен Шетланд, йога и обиколки в дивата природа с екскурзовод.

„Визията е проста, но ефективна: Brough Lodge, сграда от категория А, разположена на около 40 акра земя, ще бъде превърната в „убежище“ от световна класа, което ще радва всички, които го посещават“, се казва на уебсайта на тръста.

„Според плановете, които разработихме, историческият характер на сградата ще бъде напълно запазен. Новите помещения, съобразени с обстановката, ще предлагат до 24 двойни стаи и други основни удобства, включително голяма трапезария.“

Надеждата е, че това ще осигури и до 14 работни места за общността на острова, където традиционно има малко възможности за заетост.

Тръстът заявява, че приходите от продажбата ще подпомогнат работата му по запазване на традицията на Шетландските острови за ръчно плетене чрез осигуряване на обучение на деца от местните училища.

Остров за 190 000 долара

Но с това далеч не се изчерпват уникалните предложения на шотландския пазар на имоти. Ако Brough Lodge Trust продават замък на остров, то Galbraith Group предлагат цял остров и то за едва 190 000 долара.

Остров Барлоко, разположен край южното крайбрежие на Шотландия, е обявен за продажба на цена над 150 000 паунда, а Аарон Едгар от Galbraith Group, агентът, който се занимава с продажбата, казва:

„Все още има много романтично чувство, свързано с притежаването на собствен шотландски частен остров, където можете да избягате от шума и суетата на ежедневието и да се насладите на тишина и спокойствие сред красивата природа наоколо“.

Най-близкият град е на около 10 километра, а най-близката жп гара е Дъмфрис, на час път с автобус от града. Лондон и Единбург са отдалечени съответно на повече от 560 и 160 километра.

С тучна зелена трева и скалисти възвишения, простиращи се до морето, островът заема площ от около 25 акра, но на него няма сгради, а само пълноводно езеро, осигуряващо вода за добитъка и дивите животни през зимните месеци.

Според обявата, посочва CNN, никой никога не е подавал молба за разрешение за строеж на острова, така че купувачът трябва да проучи възможностите за застрояване в местните власти.

При отлив до острова може да се стигне пеша, с трактор или четириколка. През останалото време той разполага с чакълест плаж, на който могат да се закотвят лодки.

Островът е разположен на територия от специален научен интерес – област в Обединеното кралство, която е определена като особено интересна поради наличието на редки животински и растителни видове като големи черноглави чайки, скална морска лавандула и ароматна орхидея.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *