Липса на 5G актуализация във висотомерите може да обърка хиляди полети

Транспортното министерство на САЩ предупреди за възможни закъснения от 1 юли за самолети, чиито радиовисотомери все още не са актуализирани, за да се справят с потенциалните смущения в C-обхвата на 5G.

Властите призоваха авиокомпаниите да коригират графиците, ако е необходимо, съобщава Reuters.

80% от вътрешния флот, обслужващ летища в САЩ, е актуализиран, се казва в писмо на министерството до Airlines for America:

„Продължаваме да виждаме значителен брой самолети, които все още очакват модернизация, включително много от тях, експлоатирани от чуждестранни въздушни превозвачи. Това означава, че особено в дните с лошо време и ниска видимост, може да се увеличи броят на закъсненията и отменените полети“.

Опасенията, че 5G мрежата може да окаже ефект върху висотомерите на самолетите, които дават данни за височината на самолета над земята и са от решаващо значение за кацането при лошо време, доведоха до кратки смущения на някои летища в САЩ миналата година, тъй като международните превозвачи отмениха свои полети.

Airlines for America, която представлява най-големите американски превозвачи, заяви, че те работят по актуализиране на висотомерите, „но световните вериги за доставки продължават да изостават от текущото търсене“.

Превозвачите, членуващи в организацията, са уверени в способността си да запазят целостта на разписанията си, въпреки предстоящия краен срок“.

Международните превозвачи неведнъж са алармирали за крайния срок, отбелязва Reuters.

Миналата година Verizon VZ.N и AT&T T.N доброволно се съгласиха да забавят използването на някои 5G честотни ленти C до юли, тъй като въздушните превозвачи работиха по модернизирането на самолетните висотомери.

Министерството призова авиокомпаниите, които летят без актуализираното оборудване, „да действат сега, за да коригират проактивно разписанията си.

Превозвачите трябва да вземат предвид колко от техните самолети все още трябва да бъдат преоборудвани, когато настройват и коригират графици, за да се избегне разчитането на неактуален график.“

Delta Air Lines съобщи, че доставчикът й е уведомил авиокомпанията, че няма да има достатъчно радиовисотомери за целия флот на Delta до 1 юли.

Приблизително 190 самолета на Delta все още не са оборудвани с актуализирани радиовисотомери, включително всички A220, повечето A319 и A320 и някои A321. Всички широкофюзелажни самолети на Delta ще бъдат оборудвани с актуализирани радиовисотомери преди 1 юли, съобщи авиокомпанията.

През март Reuters за първи път съобщи, че големите американски превозвачи са се съгласили на доброволни действия за проблемите, свързани с авиационната безопасност. Споразумението с AT&T, Verizon, T-Mobile US (TMUS.O) и UScellular (USM.N) беше постигнато след продължителни преговори с Федералната авиационна администрация (FAA), което позволи на безжичните оператори да увеличат нивата на мощност, за да преминат към пълноценно използване на C-обхвата на 1 юли.

„Пътниците не трябва да понасят последиците от невъзможността на някоя авиокомпания да оборудва достатъчно самолети, за да могат да работят безопасно в C-обхвата на 5G.“, категорични са от министерството на транспорта.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *